Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Δικηγόρου απόντος πάσα αρχή παυσάτω

Οι δικηγορικοί σύλλογοι απειλούν με κινητοποιήσεις διαρκείας για τις ρυθμίσεις του νέου Κώδικα, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναζητεί τη χρυσή τομή, αλλά η τρόικα ζητεί την εφαρμογή των διατάξεων εδώ και τώρα


Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ / enet.gr

Φωτιές έχει ανάψει στην κυβέρνηση το αντάρτικο των δικηγόρων, οι οποίοι ξεκινούν κινητοποιήσεις, αντιδρώντας σε ρυθμίσεις που αφορούν το επαγγελματικό τους μέλλον.

Καθοριστικές για την τύχη των δικηγορικών αιτημάτων θα είναι οι επόμενες ημέρες, καθώς αρχίζει νέος σκληρός γύρος διαπραγματεύσεων σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο προκειμένου να δεχτεί η τρόικα ότι είναι αναγκαίο να γίνουν βελτιωτικές αλλαγές στο νέο Κώδικα Δικηγόρων που θα αποσυμπιέσουν το κλίμα αδιεξόδου που έχει διαμορφωθεί.

Οι δικηγόροι επιμένουν. Τα κρίσιμα ζητήματα της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των κρατήσεών τους και της κατάργησης των κατώτατων ορίων αμοιβής για τους έμμισθους του ιδιωτικού τομέα επιφέρουν σημαντικά πλήγματα. Το κράτος χάνει έσοδα (μόνο από τα γραμμάτια προείσπραξης αποδόθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2013 στο κράτος φόρος ύψους 8.997.102 ευρώ), ενώ χιλιάδες δικηγόροι μετατρέπονται σε εργαζομένους των 300 ευρώ, έρμαια στα χέρια των εργοδοτών τους.

Ζητείται συμβιβασμός

Αν και το τοπίο είναι εξαιρετικά ρευστό, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου φέρεται να συμπλέει με τις διεκδικήσεις των δικηγόρων, αναζητώντας φόρμουλα συμβιβασμού με τους δανειστές, προκειμένου να υπάρξουν διπλωματικοί... ελιγμοί και να αποφευχθούν τα χειρότερα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Το μήνυμα που έστειλαν οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων της χώρας με την προκήρυξη 48ωρης αποχής στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, στην έναρξη του νέου δικαστικού έτους, ήταν ηχηρό. Με φόντο και τις δικηγορικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να κλείσει το κεφάλαιο αυτό, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Μια ενδεχόμενη απόφαση για αποχή διαρκείας είναι το απευκταίο σενάριο.

Αυτή την εβδομάδα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση του ηγετικού επιτελείου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων. Εν όψει της συζήτησης του Κώδικα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που θα γίνει εντός της εβδομάδας, οι δικηγόροι σκέφτονται να καλέσουν τους βουλευτές που μετέχουν σε αυτήν, προκειμένου να τους εξηγήσουν ότι τα νέα μέτρα έχουν δημοσιονομικό κόστος, οδηγούν το κράτος σε απώλεια εσόδων και γι' αυτό δεν πρέπει να περάσουν.

Βέβαια υπάρχει και ισχυρός αντίλογος ως προς την τακτική που ακολούθησαν οι δικηγόροι. Τόσο η κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στα συμβόλαια όσο και η κατάργηση των κατώτατων ορίων των έμμισθων δικηγόρων του ιδιωτικού τομέα είναι νόμοι του κράτους και, όταν ψηφίστηκαν, «δεν άνοιξε μύτη». Η κριτική που ασκείται από τους πιο μετριοπαθείς και υπέρμαχους του «διαλόγου» αφορά το ότι αρνήθηκαν να «συνομιλήσουν» με την τρόικα, με αποτέλεσμα να περάσουν ερήμην τους οι διατάξεις, για τις οποίες τώρα διαμαρτύρονται.

Οι δικηγόροι έχουν προτείνει στο υπουργείο Δικαιοσύνης εναλλακτικές προτάσεις ως προς τον τρόπο υπολογισμού των κρατήσεων επί των γραμματίων προείσπραξης. Δέχονται να μην υπάρχει ποσοστιαίος υπολογισμός, αλλά ζητούν σε περίπτωση που αυξηθούν μελλοντικά τα παράβολα (τα γραμμάτια προείσπραξης) να υπάρχει δυνατότητα να αυξηθεί και το πάγιο ποσό των κρατήσεων. Εχουν καταθέσει και δεύτερη πρόταση, σύμφωνα με την οποία όταν το Ταμείο Νομικών ή οι δικηγορικοί σύλλογοι διαπιστώσουν ότι υπάρχουν ελλείμματα και ότι τα αποθεματικά των ταμείων μειώνονται να μπορεί να γίνει αύξηση του προκαθορισμένου ποσού.

Επιδίωξη της τρόικας είναι να αποδεσμευθεί πλήρως το παράβολο από την αύξηση των εισφορών, στο όνομα του ελεύθερου ανταγωνισμού και της δήθεν απελευθέρωσης, με το επιχείρημα ότι ο πολίτης δεν πρέπει να επιβαρύνεται με κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων. Ο σύμβουλος του ΔΣΑ, Θ. Σχινάς, είναι κατηγορηματικός. Θεωρεί τα επιχειρήματα αυτά προσχηματικά: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανταγωνισμού, παρά μόνον οι πιέσεις της τρόικας, που δεν επιθυμεί τη λειτουργία των δικηγορικών συλλόγων», λέει.

Ως προς την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής για τους έμμισθους, όλοι παραδέχονται ότι οι μόνοι που θα ωφεληθούν από την ελεύθερη διαπραγμάτευση για τον καθορισμό της δικηγορικής αμοιβής είναι οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι επιχειρήσεις-κολοσσοί που θα μπορούν να πληρώνουν τους συνεργάτες τους με εξευτελιστικές αμοιβές, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς κατοχυρωμένη αμοιβή, κοινωνική ασφάλιση και ωράριο.

Περί διαπραγμάτευσης

«Για να υπάρξει διαπραγμάτευση, απαιτείται τα δύο μέρη να είναι ισότιμα. Πώς θα διαπραγματευτεί ο νέος δικηγόρος των τριών χρόνων με το μεγάλο επιχειρηματικό νομικό όμιλο;», αναρωτιέται ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ν. Βαλεργάκης, που μιλάει για πάρτι των τραπεζών.

Οι δικηγόροι αντιπροτείνουν να θεσμοθετηθεί το κατώτατο όριο των 1.200 ευρώ, που ισχύει για τους συναδέλφους τους στο Δημόσιο με πάγια αντιμισθία ή στη χειρότερη περίπτωση η ελάχιστη αμοιβή του ιδιωτικού υπαλλήλου, δηλαδή τα 600 ευρώ. Δεν υπάρχει, λένε, σύγχρονο κράτος που να μη θεσπίζει ένα κατώτατο όριο αμοιβής.

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Ν. Κανελλόπουλος δεν αφήνει κανένα περιθώριο υπαναχώρησης, αν και αναγνωρίζει το δίκαιο του αιτήματος των δικηγόρων. «Η τρόικα εμμένει σε αυτή τη διάταξη και δεν θέλει με κανένα τρόπο, αφού έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, να έρθει ο Κώδικας και να την αλλάξει. Είναι και ένα ζήτημα αξιοπιστίας πλέον της ελληνικής πολιτείας. Κάτι που ψήφισε πριν από έξι μήνες, να μην το αλλάξει τώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...