Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για τις τηλεδίκες

H αποδοχή ή μη της αίτησης για τηλεδίκη ανήκει στην διακριτική εξουσία των δικαστηρίων τα οποία θα κρίνουν κατά πόσο η χρήση της τεχνολογίας είναι αναγκαία για την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της ακροαματικής διαδικασίας


Γεγονός αποτελούν πλέον οι τηλεδίκες και οι ηλεκτρονικές καταθέσεις εγγράφων στα ελληνικά δικαστήρια. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε νόμιμα τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα που είχαν κατατεθεί για επεξεργασία ενώπιον του από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Διατύπωσε, ωστόσο, κάποιες παρατηρήσεις με βασικότερη αυτή που ορίζει ότι στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τις τηλεδίκες, θα πρέπει να γίνει ρητή αναφορά ότι η αποδοχή ή μη της αίτησης για τηλεδίκη ανήκει στην διακριτική εξουσία των δικαστηρίων τα οποία θα κρίνουν κατά πόσο η χρήση της τεχνολογίας είναι αναγκαία για την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της ακροαματικής διαδικασίας.

Ειδικότερα το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει με τις διατάξεις του το καθεστώς διεξαγωγής των τηλεδικών - «εικονοδιασκέψεων» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Σύμφωνα με αυτό, η εικονοδιάσκεψη θα πραγματοποιείται με την χρήση σύγχρονων μέσω τεχνολογίας (κάμερες, οθόνες, κ.ά) που θα δίνουν τη δυνατότητα σε παράγοντες της δίκης (μάρτυρες, πραγματογνώμονες, διαδίκους) να συμμετέχουν στη διαδικασία από μακριά.

Τα μέλη του ΣτΕ στην σχετική γνωμοδότησή τους ( 260/2013) επισημαίνουν ότι ο όρος «εικονοδιάσκεψη» που χρησιμοποιείται στο διάταγμα είναι αδόκιμος και πρέπει να διαγραφεί, καθώς παραπέμπει στη διάσκεψη των δικαστών που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών μετά τη συζήτηση των υποθέσεων στο ακροατήριο. Ακόμη αναφέρουν ότι δεν πρέπει να γίνει κατάχρηση της δυνατότητας διεξαγωγής τηλεδικών και επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η αυτοπρόσωπη εμφάνιση των διαδίκων στα δικαστήρια κατά την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσής τους, είναι ο κανόνας.

Σε ό,τι αφορά το Προεδρικό Διάταγμα που που αφορά στις ηλεκτρονικές καταθέσεις προτάσεων και εγγράφων στα Πολιτικά δικαστήρια, το ΣτΕ σε άλλη δεύτερη γνωμοδότησή του, παρατηρεί ότι το διάταγμα δεν καταλαμβάνει την ηλεκτρονική κατάθεση προτάσεων, κ.λπ. του Δημοσίου από τους δικηγόρους του Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ).

«Καθίσταται αναγκαίο να εκδοθεί σε σύντομο χρόνο νέο Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να επεκταθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης προτάσεων και σχετικών εγγράφων και από το Δημόσιο, με την αξιοποίηση τυχόν υφιστάμενου τεχνικού πλαισίου ή και με τη διαμόρφωση της αναγκαίας υποδομής», αναφέρεται σχετικά στην γνωμοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...