Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά του Καλλικράτη

Οι αιτήσεις δεκάδων δήμων και κοινοτήτων κατά του «Καλλικράτη» συζητήθηκαν στη μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Π. Πικραμμένου και με την συμμετοχή πέντε αντιπροέδρων.

Οι δήμοι και οι κοινότητες ζητούν να κριθεί η μεταρρύθμιση αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας Ν. Μαρκουλάκης και Παναγιώτα Καρλή πρότειναν να απορριφθούν οι αιτήσεις των Δήμων, σημειώνοντας ότι "δεν αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος νόμος με τον οποίο προβλέπεται η κατάργηση, ακόμη και σε ευρύτατη έκταση, πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συνένωση ή συγχώνευσή τους σε ενιαίους (μεγαλύτερους) οργανισμούς και η ανάθεση στους οργανισμούς αυτούς της διοίκησης των τοπικών υποθέσεων των καταργούμενων Δήμων και Κοινοτήτων βάσει τοπικών δεδομένων και κριτηρίων, τα οποία συναρτώνται κατ’ αρχήν με τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες των οικείων περιοχών, σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣτΕ Παν. Πικραμμένος ανέφερε ότι το ΣτΕ δεν ευθύνεται για την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης που έγινε προ καιρού και προσέθεσε ότι αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς δεν απέστειλε έγκαιρα τα σχετικά στοιχεία. Όπως τόνισε τα συμπληρωματικά στοιχεία στάλθηκαν μόλις χθες από το υπουργείο Εσωτερικών.

Όσον αφορά στους συνηγόρους των δήμων, επισήμαναν ότι σε αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές δεν τηρήθηκαν τα γεωοικονομικά κριτήρια στις συνενώσεις των δήμων και ότι δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν τα κοινωνικά και τοπικά κριτήρια της κάθε περιοχής που συνενώνεται.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου ανέφερε ότι σε περίπτωση κατά την οποία το ΣτΕ αποφασίσει αντίθετα από την θέση των δύο εισηγητών αυτό θα έχει ως συνέπεια την ακύρωση των δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου, ανεξάρτητα αν η δικαστική απόφαση εκδοθεί προ ή μετά τις δημοτικές εκλογές.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του. ΕΝΕΤ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...