Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Χωρίς τα βασικά οι ανακριτές - Σοβαρές ελλείψεις σε απαραίτητα μέσα και στην υποδομή δυσκολεύουν το έργο τους

Πάνω από οκτώ μήνες έχουν «παγώσει» οι δικαστικές έρευνες για την υπόθεση της Siemens, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα μετάφρασης των δώδεκα πολυσέλιδων κατηγορητηρίων κατά υψηλόβαθμων στελεχών της μητρικής εταιρείας, τα οποία έχουν συντάξει οι Έλληνες ανακριτές Οι ανακριτές που χειρίζονται τις έρευνες, σύμφωνα με πληροφορίες, προ του κινδύνου να μην μπορούν να αποστείλουν τελικά τα κατηγορητήρια και αφού εξάντλησαν κάθε μέσον πίεσης για την αναζήτηση γερμανόφωνου με νομικές γνώσεις από το υπουργείο Εξωτερικών, κατέφυγαν στη λύση ενός συνταξιούχου δικηγόρου!

Ο συνταξιούχος δικηγόρος με γνώσεις γερμανικής και νομικής ορολογίας ανέλαβε τελικά τη μετάφραση των κατηγορητηρίων προκειμένου να αποσταλούν στις γερμανικές δικαστικές αρχές το αργότερο μετά το Πάσχα, για να κινηθεί στο σημείο αυτό η ανάκριση που βρίσκεται από καιρό σε τέλμα λόγω της αδυναμίας μετάφρασης των κατηγορητηρίων στα γερμανικά.

Και βέβαια οι ανακριτές της Siemens δεν είναι οι μόνοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς στο σύνολό τους ανακριτές και εισαγγελείς στερούνται βασικά και απαραίτητα μέσα για να προχωρήσουν στη διερεύνηση σοβαρών υποθέσεων.

Στην Αθήνα, για εισαγγελείς και ανακριτές ακόμα και του νόμου 4022 που αφορά την κρατική διαφθορά, υπάρχει μόνον ένας ειδικός επιστήμονας από το ΣΔΟΕ που προσφέρει ταυτόχρονα τις υπηρεσίες του σε μελέτη χιλιάδων εγγράφων με οικονομικά στοιχεία και δεδομένα που προκύπτουν από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Ο εν λόγω επιστήμονας τρέχει «σαν τον Βέγγο» για να προλάβει να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες συνδρομής των δικαστικών αρχών, καθώς υποθέσεις κρατικής διαφθοράς και οικονομικής εγκληματικότητας μονοπωλούν σχεδόν το έργο ανακριτών και εισαγγελέων το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Τέτοιας έκτασης είναι πλέον οι ελλείψεις σε υποδομή στον χώρο της Δικαιοσύνης, που ακόμα και το χαρτί θεωρείται είδος πολυτελείας! Δεν είναι λίγες οι φορές που πολυσέλιδα κατηγορητήρια δεν μπορούν να φωτοτυπηθούν λόγω ελλείψεως χαρτιού, ενώ πολλές φορές οι ανάγκες σε χαρτί αλλά και σε μελάνι καλύπτονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Η αναζήτηση ειδικών επιστημόνων που είναι απαραίτητοι για να συνδράμουν το έργο των δικαστικών αρχών είναι καθημερινή έγνοια για ανακριτές και εισαγγελείς και μάλιστα σε γνωστικά αντικείμενα που έχουν άμεση σχέση με τη διερεύνηση υποθέσεων όπως τα οικονομικά εγκλήματα, ενώ δεκάδες είναι οι δημόσιες υπηρεσίες που αδυνατούν να διεκπεραιώσουν εισαγγελικές παραγγελίες και να φέρουν σε πέρας εντολές ανακριτών.

Η περίπτωση του ΣΔΟΕ, που λόγω υπερβολικού φόρτου καθυστερεί σημαντικά την εκτέλεση εκατοντάδων εισαγγελικών παραγγελιών, είναι ενδεικτική για τη συνδρομή που παρέχεται από κρατικές υπηρεσίες στο έργο της Δικαιοσύνης, ενώ ακόμα και βασικά θέματα υλικοτεχνικής υποδομής, όπως γραφεία, δεν υπάρχουν στο Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών.

Δεν χωρούν στα γραφεία

Η προϊσταμένη του Πρωτοδικείου της Αθήνας, Μαρία Τσάμη, έφθασε προ ημερών στο σημείο να μη χρεώνει σοβαρές δικογραφίες διότι δεν υπήρχε χώρος για να στεγαστεί ο ανακριτής που θα αναλάμβανε την έρευνα, ενώ ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Εισαγγελία της Αθήνας, όπου εισαγγελείς στεγάζονται σε αυτοσχέδια γραφεία στους διαδρόμους.

Με τις τραγικές ελλείψεις να καθορίζουν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, η εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη για ίδρυση ειδικού σώματος με 250 εξειδικευμένους επιστήμονες που θα συνδράμουν το έργο των δικαστικών αρχών δημιουργεί ελπίδες για ταχύτερη διερεύνηση εκατοντάδων σοβαρών υποθέσεων.\


 Της Ιωαννας Μανδρου/kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...