Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΣτΕ: Κοινή για όλα τα κόμματα η έναρξη μετάδοσης των ραδιοτηλεοπτικών μηνυμάτων τους

Όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα εάν ήδη εκπροσωπούνται στην Βουλή ή εάν είναι νέα κόμματα, πρέπει να έχουν κοινή χρονική αφετηρία για την μετάδοση των προεκλογικών ραδιοτηλεοπτικών μηνυμάτων.

Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 3427/2010 απόφασή της και έκανε δεκτή εν μέρει σχετική αίτηση του Στέφανου Μάνου (Δράση).

Ο κ. Μάνος ζητούσε να ακυρωθούν δύο αποφάσεις του τέως υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου με τις οποίες κατά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 έγινε η κατανομή του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων για την προβολή των προγραμμάτων και θέσεων τους.

Το ΣτΕ έκρινε ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών είναι αντίθετες στην συνταγματική αρχή τη ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος), καθώς προέβλεψαν διαφορετικό χρόνο έναρξης μετάδοσης των προεκλογικών μηνυμάτων. Δηλαδή πρώτα ξεκίνησαν τα διαφημιστικά μηνύματα τα κόμματα που ήδη συμμετέχουν στο Κοινοβούλιο και εν συνεχεία τα νέα κόμματα, όπως είναι η «Δράση» του Στ. Μάνου.

Η αρχή της ισότητας, αναφέρεται στην δικαστική απόφαση, επιβάλλει κοινή έναρξη του χρόνου μετάδοσης των τηλεοπτικών μηνυμάτων για όλα τα κόμματα, δεδομένου μάλιστα ότι τα νεοπαγή κόμματα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προβολής του προγράμματος και των θέσεών τους.

Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι υπουργικές αποφάσεις, «διαφοροποιώντας το χρονικό σημείο ενάρξεως της μεταδόσεως των προεκλογικών μηνυμάτων των κομμάτων, έχουν εκδοθεί κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...