Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή για τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας παρέπεμψε το Γ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου την προσφυγή για τα δίδακτρα των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών των Πανεπιστημίων. 
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει αν είναι συνταγματικές ή όχι οι διατάξεις του Ν. 3685/2010 που αφορούν την κάλυψη από το Δημόσιο των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών των Πανεπιστημίων.

Με την υπ αρθμ. 24528/Β7/11.5.2009 απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Παιδείας ορίστηκε ότι καλύπτεται από τα δίδακτρα το κόστος λειτουργίας του εγκεκριμένου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με τίτλο "κοινωνική πολιτική και κοινωνική εργασία" για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010.

Τότε, ο αναπληρωτής καθηγητής του εν λόγω Πανεπιστημίου Γ. Κατρούγκαλος προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υφυπουργού Παιδείας.

Η πλειοψηφία του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ έκρινε ότι δεν είναι αντίθετες προς το Σύνταγμα οι διατάξεις των άρθρων 3 και 8 του Ν. 3685/2008 με βάση τις οποίες η προσβαλλόμενη απόφαση του υφυπουργού που όρισε ότι το κόστος λειτουργίας του επίδικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών θα καλυφθεί μεταξύ άλλων από τα δίδακτρα. Κατά συνέπεια η πλειοψηφία των χαρακτήρισε αβάσιμα τα όσα υποστηρίζει ο Γ. Κατρούγκαλος.

Αντίθετα η μειοψηφία του Γ΄ Τμήματος έκρινε ότι "τα δίδακτρα περιλαμβάνονται μεταξύ των πόρων των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, σημαντικό τμήμα των οποίων μάλιστα διατίθεται για αμοιβές-αποζημιώσεις του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού, έρχονται σε αντίθεση προς το Σύνταγμα και δεν εφαρμόζονται, με συνέπεια να είναι παράνομο το τμήμα της υπουργικής απόφασης που έχει ως έρεισμα τις αναφερθείσες νομοθετικές διατάξεις (Ν. 3685/2008)". Το ζήτημα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια λόγω της σπουδαιότητάς του.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...