Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Η ώρα της ετυμηγορίας: Είναι ένοχοι!

Ανακοινώθηκε περίπου στις 10.30 το πρωί η ετυμηγορία για τους δύο ειδικούς φρουρούς που κατηγορούνται για τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008. Δικαστές και ένορκοι  ανέβηκαν στην έδρα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας και ακολούθως αναγνώστηκε η ετυμηγορία του σώματος για την ενοχή ή όχι του Επαμεινώνδα Κορκονέα και του Βασίλη Σαραλιώτη, που είναι οι δύο κατηγορούμενοι.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση - και μάλιστα με άμεσο δόλο (δηλαδή μετατράπηκε προς το δυσμενέστερο η κατηγορία και η πρόταση του εισαγγελέα που έκανε λόγο για ενδεχόμενο δόλο). Η απόφαση ελήφθη με οριακή πλειοψηφία 4-3, αφού η πρόεδρος, ένας δικαστής και ένας ένορκος υποστήριξαν ότι η κατηγορία δεν έπρεπε να αλλάξει. Δικαστές και ένορκοι δεν του αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό. Ο Βασίλης Σαραλιώτης κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία, με ψήφους 6 προς έναν. Ο δικαστής που μειοψήφισε ζήτησε την αθωότητα του κατηγορουμένου λόγω αμφιβολιών.

Αυτήν την ώρα το δικαστήριο έχει διακόψει για να αποφανθεί επί των ποινών. Ο Κορκονέας κινδυνεύει με ισόβια κάθειρξη, ο Σαραλιώτης με κάθειρξη από 10 ως 20 χρόνια, που μπορεί όμως και να μειωθεί λόγω ελαφρυντικών.  Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή και των δύο, χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού.

Τα μέτρα της Αστυνομίας στην Άμφισσα είναι δρακόντεια, για τον φόβο συγκεντρώσεων έξω από το δικαστικό μέγαρο. Υπενθυμίζεται ότι η δίκη των δύο ειδικών φρουρών ξεκίνησε στα 15 Φεβρουαρίου και μετά από πολλά απρόοπτα, ολοκληρώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, ύστερα από 84 συνεδριάσεις του δικαστηρίου. Στο μεταξύ, είχε λήξει το 18μηνο της προφυλάκισης, με αποτέλεσμα οι δύο ειδικοί φρουροί να αφεθούν ελεύθεροι αλλά με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης της απομάκρυνσής τους από την πόλη της Άμφισσας, όπου διεξάγεται η δίκη.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Η ώρα της κρίσης έφτασε...
STAR.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...