Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Αποφασισμένοι οι δικαστικοί

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους κατά των προωθούμενων μειώσεων των αποδοχών τους στο πλαίσιο των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια εμφανίστηκαν οι δικαστικοί λειτουργοί. «Ο αγώνας μας έχει ακόμη πολύ δρόμο» διεμήνυσαν κατά τη σημερινή πανδικαστική συγκέντρωση, τη δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες (η προηγούμενη είχε γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου 2012), που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαλέξεων του Εφετείου Αθηνών.

Στη συγκέντρωση βρέθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, ο οποίος μετέφερε την «ολόψυχη συμπαράσταση του κόμματός του στον δίκαιο αγώνα των δικαστών», οι βουλευτές του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Γιαταγάνα, Έλενα Κουντουρά, Βασ. Καπερνάρος και Επαμ. Μαριάς, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιαν. Αδαμόπουλος και Μιχ. Ζαφειρόπουλος, αντίστοιχα.

Με ομόφωνο ψήφισμά τους οι δικαστές και οι εισαγγελείς της χώρας καλούν την πολιτεία «να μην αποστεί από την υποχρέωση που έχει να κατοχυρώνει την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, όπως αυτή μέχρι σήμερα περιγράφεται από το Σύνταγμα και τον οργανισμό των Δικαστηρίων». Ακόμη, ζητούν από την πολιτεία «να σεβαστεί την συνταγματική επιταγή για ισοτιμία και ισοκυρία των τριών λειτουργιών του κράτους, με τη διατήρηση τουλάχιστον της υφιστάμενης σήμερα μισθολογικής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών, την οποία είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν».

Οι δικαστές δηλώνουν και πάλι ότι «η σχεδιαζόμενη νέα δραστική μείωση των αποδοχών τους, θα τους οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των αντιδράσεων τους, με σκοπό να προστατεύσουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους, αλλά και να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού της Δικαιοσύνης».

Στο ψήφισμά τους όλες οι δικαστικές Ενώσεις υπογραμμίζουν ότι οι δικαστές δεν είναι «διατεθειμένοι να αποδεχθούν ούτε την υποβάθμισή τους, ούτε και την υποβάθμιση της απονομής της Δικαιοσύνης, σε βάρος του Πολίτη, τα οποία θα αποτρέψουν με κάθε νόμιμο τρόπο».

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), Βασιλική Θάνου, η οποία για δεύτερη φορά εμφανίστηκε με την τήβεννο, απευθυνόμενη στις άλλες δύο εξουσίες (νομοθετική και εκτελεστική) διακήρυξε ότι οι δικαστές είναι «αποφασισμένοι να προστατεύσουν τα Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους», τονίζοντας ότι «ο χρόνος της κυβέρνησης ως προς τη λήψη των αποφάσεων της τελειώνει». Δήλωσε ακόμη ότι οι δικαστικοί λειτουργοί είναι «αποφασισμένοι, με τρόπο ανυποχώρητο και όλες μαζί οι δικαστικές Ενώσεις, να προστατεύσουν τη θεσμική θέση των δικαστών, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια των δικαστών, συνάρτηση των οποίων ασφαλώς είναι και το αξιοπρεπές επίπεδο του μισθολογίου τους».

Η κ. Θάνου επισήμανε ότι ομιλεί φορώντας την τήβεννο του Αρείου Πάγου «όχι, ασφαλώς, για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά για να επισημάνει το θεσμικό ρόλο του δικαστή». Η τήβεννος, πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΔΕ, «είναι το σύμβολο του λειτουργήματός μας και το λειτούργημά μας υπηρετεί τη Δικαιοσύνη, η οποία είναι ιδανικό και θεσμός».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος τόνισε ότι «οι δικαστές δεν είναι πλούσιοι, δεν ζουν τρυφηλή ζωή, δεν ζουν στην Ελβετία, δεν είναι απέναντι στον ελληνικό λαό αλλά μαζί του, απλώς επιδιώκουν μία αξιοπρεπή διαβίωση».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Ρ. Παπαδάκης επισήμανε ότι οι δικαστές θα διεκδικήσουν το ύστατο της Δικαιοσύνης, την αξιοπρέπεια.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ι. Αδαμόπουλος απευθυνόμενος στους δικαστές είπε ότι «αντί να υποβοηθείται το ομολογουμένως δύσκολο έργο σας, επιλέγεται συνειδητά να υπονομεύεται, υπό την επίδραση ευκαιριακών λογικών και άκρως αναποτελεσματικών πολιτικών».

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο Αδαμόπουλος είπε: «Στο στόχαστρο τίθενται πλέον και οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, κατά τρόπο που αποδεικνύει όχι συγκεκριμένη στόχευση στις υιοθετούμενες πολιτικές αλλά εξωτερίκευση μίας πρωτοφανούς απαξίωσης του ίδιο του θεσμού της Δικαιοσύνης και καταφανή πλεόν πρόθεση στοχοποίησης συλλήβδην ενός ολόκληρου πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Ο πρόεδρος των δικηγόρων, κλείνοντας τον χαιρετισμό του σημείωσε: «Συμμεριζόμαστε τις αγωνίες του κλάδου σας και αρνούμαστε να συναινέσουμε στην άδικη στοχοποίησή του, που όχι μόνο θα συμπαρασύρει συλλήβδην το σώμα των δικαστών, αλλά θα πλήξει επιπλέον το ίδιο το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης».

Ο τέως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασ. Μαρκής επισήμανε ότι «ο δικαστής με σκυμμένο το κεφάλι δεν μπορεί να προστατεύσει τον πολίτη», ενώ είπε με νόημα ότι «έχουν ξεκινήσει διεργασίες στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης» χωρίς ωστόσο να παρέχει άλλες διευκρινίσεις.

Οι δικαστές και οι εισαγγελείς -οι οποίοι απέχουν πανελλαδικά από τις έδρες των δικαστηρίων και από τη δημοσίευση αποφάσεων, όπως επίσης απέχουν από κάθε εισαγγελική ενέργεια εκτός των επειγουσών (οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν συμμετέχουν στις στάσεις εργασίας)- θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους κατά τη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012, στην αίθουσα διαλέξεων του Εφετείου Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...