Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Πάνω από 2.950, οι υποθέσεις που εκκρεμούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Σε 2.950, ανέρχονται οι υποθέσεις που εκκρεμούν προς εκδίκαση στο Τμήμα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με απώτερη δικάσιμο την 12η Μαρτίου του 2014. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αντώνη Ρουπακιώτη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έχει ενημερώσει το υπουργείο για τις ανωτέρω εκκρεμότητες, σημειώνοντας ότι οι οργανικές θέσεις των Εισαγγελικών λειτουργών στην εν λόγω υπηρεσία είναι 66, αλλά αυτή τη στιγμή υπηρετούν 60.

Επισημαίνεται περαιτέρω ότι η βραδύτητα της εκδίκασης των υποθέσεων οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στις πολύ μεγάλες ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους, την έλλειψη μηχανοργάνωσης και τον περιορισμένο χρόνο των συνεδριάσεων των ποινικών δικαστηρίων (λήξη ωραρίου 15.00 μμ.). Τέλος, επισημαίνεται ότι αναβάλλονται σοβαρές υποθέσεις που αφορούν αλλοδαπούς κρατουμένους, εξαιτίας της απροθυμίας προσέλευσης διερμηνέων προς εκτέλεση των καθηκόντων τους, καθ΄ όσον, όπως δηλώνουν, δεν τους καταβάλλεται η νόμιμη αποζημίωση ή καταβάλλεται με μεγάλη καθυστέρηση.

Σχετικά με τον προσδιορισμό και την εκδίκαση των υποθέσεων κατά τις διαδικασίες της Τακτικής Πολυμελούς και των Ασφαλιστικών Μέτρων, ο υπουργός επικαλείται στοιχεία των οικείων Τμημάτων που δείχνουν ότι οι νέες υποθέσεις που κατατίθενται στο Τμήμα των Πινακίων Τακτικής Μονομελούς και Πολυμελούς ανάλογα με το ιδιαίτερο αντικείμενο τους, προσδιορίζονται, οι μεν υποθέσεις Μονομελούς από το Νοέμβριο του 2012 (για τις υποθέσεις Κληρονομικού Δικαίου, Ακυρώσεων αποφάσεων Σωματείων και Σημάτων-Προσωπικού Κρατήσεων) έως και τον Απρίλιο του 2016 (για το Εμπορικό Δίκαιο) ή και τον Δεκέμβριο του 2016 (για το Εμπράγματο Δίκαιο), ενώ οι υποθέσεις Πολυμελούς από το Νοέμβριο του 2012 (για το Δίκαιο του Κτηματολογίου) έως και το Δεκέμβριο του 2014 (για το εμπράγματο δίκαιο) ή και τον Απρίλιο του 2015 (για το Ενοχικό).

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώνει επιπλέον ότι στο Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων παρατηρείται καθυστέρηση, διότι λόγω των μακρινών δικασίμων που δίδονται στις άλλες διαδικασίες και της προσπάθειας των διαδίκων να λάβουν μία προσωρινή μεν αλλά σύντομη απόφαση, μέσω της διαδικασίας των Ασφαλιστικών Μέτρων, συσσωρεύεται μεγάλος αριθμός δικογράφων σ΄αυτήν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, το 2011, κατατέθηκαν στο Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων 25.000 αιτήσεις και εκδόθηκαν αντιστοίχως 12.679 αποφάσεις Ασφαλιστικών από το Μονομελές και 303 από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Εντός του τρέχοντος έτους και μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, είχαν κατατεθεί 15.700 αιτήσεις και έχουν εκδοθεί αντιστοίχως 8.880 αποφάσεις Ασφαλιστικών από το Μονομελές και 159 από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι οι υποθέσεις Ασφαλιστικών Μέτρων, που κατατίθενται σήμερα, να προσδιορίζονται μετά την 20η Ιανουαρίου του 2013 και των Αναστολών μετά την 1η Οκτωβρίου του 2012.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο χρόνος δημοσίευσης των αποφάσεων Ασφαλιστικών Μέτρων για τη μεγάλη πλειοψηφία τους κυμαίνεται μεταξύ 2 και 4 μηνών, ενώ για έναν μικρό αριθμό, μεταξύ 5 και 7 μηνών και για έναν ελάχιστο αριθμό από 8 μήνες και άνω. Ειδικά όμως για τις αποφάσεις επί των πλειστηριασμών, ο χρόνος δημοσίευσης είναι έως 2 ημέρες από τη συζήτησή τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παραθέτει όλες τις διατάξεις που έχουν θεσπιστεί για την επίσπευση της απονομής της δικαιοσύνης, ενημερώνει για τις ενέργειες που γίνονται για την ενεργοποίηση του θεσμού της διαμεσολάβησης, θεσμού εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών και για την υλοποίηση της ψηφιακής δικαιοσύνης, του e-justice, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί σύστημα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφου.

Το έγγραφο του κ. Ρουπακιώτη διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ, Ιωάννη Μιχελάκη, για την υπερβολική καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, καθυστέρηση η οποία ταλαιπωρεί τους πολίτες και αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας, όπως έχει επισημάνει ο βουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...