Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Διαφορετικές εισηγήσεις στον Άρειο Πάγο για το συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις

Δύο αντίθετες εισηγήσεις έγιναν στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το αν μπορούν ή όχι να συνδικαλίζονται οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Δεν μπορούν να συνδικαλίζονται οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς αυτό αντίκειται στο Σύνταγμα, υποστήριξε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ο εισαγγελέας Ιωάννης Τέντες.

Ο ίδιος τόνισε ότι από τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των στρατιωτικών, προκύπτουν οι περιορισμοί στο δικαίωμα του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Υπογράμμισε ότι η, χωρίς επιφυλάξεις, αναγνώριση της συλλογικής δράσης και του συνδικαλισμού θα έθετε σε κίνδυνο την εικόνα της στρατιωτικής πειθαρχίας και κατέληξε ότι αντιβαίνει στο Σύνταγμα η συνδικαλιστική δράση των υπηρετούντων στις Ένοπλές Δυνάμεις.

Αντίθετα, ο αρεοπαγίτης Χαρ.Δημάδης υποστήριξε ότι μπορούν να συνδικαλίζονται οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό δεν αντίκειται σε καμία συνταγματική διάταξη.

Ειδικότερα, τόνισε ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές (άρθρα 4,12 και 23 Συντάγματος) και το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τα ατομικά δικαιώματα της συνενώσεως και της συνδικαλιστικής ελευθερίας απολαμβάνουν και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο Αθηνών έχει κρίνει ότι από το Σύνταγμα και τους νόμους δεν επιτρέπεται ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις και ότι ο σχετικός περιορισμός που τίθεται είναι θεμιτός.

Ακόμη, το Εφετείο αποφάνθηκε ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναλογικά οι διατάξεις περί συνδικαλισμού των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., κ.λπ.).

Τέλος, ο Τέντες πρότεινε να απορριφθεί η αίτηση της Ένωσης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων με την οποία ζητεί να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση, ενώ ο Δημάδης πρότεινε την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...