Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Άρειος Πάγος: Θεωρημένο βιβλιάριο υγείας ή άκυρη η σύμβαση εργασίας!

Εφοδιασμένοι με θεωρημένο βιβλιάριο υγείας, πρέπει να είναι υποχρεωτικά οι εργαζόμενοι, υπάλληλοι, εργάτες και βοηθοί τους, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχεία, ταβέρνες, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, καφενεία, μπαρ, κουρεία, κομμωτήρια, δημόσια λουτρά, καθαριστήρια, κ.λπ., αλλιώς η σύμβαση εργασίας τους είναι άκυρη και θεωρείται σαν να μην έγινε, καθώς αντιβαίνει σε κανόνες δημοσίας τάξεως, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Με το βιβλιάριο πρέπει να βεβαιώνεται ότι δεν πάσχουν από μεταδοτικά νοσήματα (φυματίωση, τραχώματα, δερματοπάθειες, σύφιλη, κ.λπ.) και δεν είναι φορείς εντερικών παθογόνων μικροβίων και παρασίτων.

Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία, αφού ερμήνευσε τον Αστικό Κώδικα, την εργατική και υγειονομική νομοθεσία, έκρινε ότι ο εφοδιασμός των απασχολούμενων σε υγειονομικού ενδιαφέροντος χώρους με βιβλιάριο υγείας (θεωρημένο) επιβάλλεται από λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.

Τους αρεοπαγίτες απασχόλησε πωλητής με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου (από το 1977) που εργαζόταν σε κατάστημα εμπορίας αποικιακών ειδών στη Χρυσούπολη Καβάλας, το οποίο πωλούσε συσκευασμένα τρόφιμα (τυριά, αλλαντικά, κ.ά.).

Ο πωλητής δεν ήταν εφοδιασμένος με βιβλιάριο υγείας και λόγω της έλλειψης αυτής «η σύμβαση εργασίας του ήταν άκυρη και λειτουργούσε ως απλή σχέση εργασίας».

Έτσι, το 2006 καταγγέλθηκε η σύμβαση εργασίας του ως «απλή σχέση εργασίας» και έλαβε τη νόμιμη αποζημίωσή του, το ύψος της οποίας αμφισβήτησε στα δικαστήρια και επιπλέον αξίωσε την καταβολή ημερών αδείας, που δεν έλαβε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...