Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος για την ψήφο αλλοδαπών στις δημοτικές εκλογές

Γιώργος Πεταλωτής, κυβερνητικός εκπρόσωπος και...Image via Wikipedia
Αντισυνταγματικό έκρινε το νόμο Ραγκούση, 3838/2010, για το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των αλλοδαπών στις δημοτικές εκλογές το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του. Πλέον η υπόθεση παραπέμπεται στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.


Το ΣτΕ τονίζει πως η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν όσο και του εκλέγεσθαι για την τοπική αυτοδιοίκηση «επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος».

Λόγω του παραπάνω, οι ρυθμίσεις των άρθρων 14 έως 21 του Ν. 3838/2010 είναι αντίθετες προς τα άρθρα 1, 52 και 102 του Συντάγματος.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν ακόμα πως ο νόμος Ραγκούση φέρνει πολιτογράφηση με βάση τυπικές προϋποθέσεις και χωρίς να φέρνει την “εθελούσια αποδοχή των αξιών που συνάπτονται προς τον ελληνισμό και την εντεύθεν απόκτηση ελληνικής συνειδήσεως”. 


Γ. Πεταλωτής: Tο δικαίωμα ψήφου των μεταναστών θα κριθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ


«Τα δικαστήρια έχουν δικαίωμα να εκδίδουν τις αποφάσεις που πιστεύουν, από εκεί και πέρα το θέμα θα κριθεί στην Ολομέλεια, δεν έχει κριθεί τίποτα ακόμη στο σύνολό του», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για το δικαίωμα συμμετοχής των αλλοδαπών στις πρόσφατες εκλογές.
Σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή, «εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η κρίση περί αντισυνταγματικότητας από το τέταρτο τμήμα του ΣτΕ για το συγκεκριμένο νόμο, γίνεται με μια συγκεκριμένη ιδεολογική προσέγγιση, κάτι που πραγματικά ξενίζει».
Διευκρίνισε, ωστόσο, πως δεν έχει πει και ούτε πρόκειται να πει ότι υπάρχει κίνητρο από τους δικαστές του ΣτΕ. «Είναι άνθρωποι που έχουν ιδιαίτερη μόρφωση και εμπειρία και κατά την κρίση και τη συνείδησή τους βγάζουν αποφάσεις», ανέφερε και σημείωσε ότι «η ιδεολογική προσέγγιση συνίσταται στο ότι υπάρχει ειδική αναφορά στην αιτιολογία αυτής της απόφασης που συνδέει την ιθαγένεια με το θέμα της συγγένειας αίματος».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι σε όλη την Ευρώπη οι μετανάστες συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές με προϋποθέσεις, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση υπήρξε πολύ προσεκτική στη νομοθέτηση, καθώς και ότι δεν συντρέχει καμία περίπτωση ακύρωσης των δημοτικών εκλογών, καθώς ο αριθμός των μεταναστών που ψήφισε είναι γύρω στις 10.000-12.000, εκ των οποίων περίπου 7.000 είναι ομογενείς και δεν εκλέχτηκε κανένας μετανάστης.
«Εμείς εμμένουμε στο νόμο, τον ψηφίσαμε, πιστέψαμε σε αυτόν», δήλώσε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι προκαλεί εντύπωση πολιτικά το ότι «μιλά η ΝΔ για το νόμο αυτό, για μια αντισυνταγματικότητα που δεν προέβαλε όταν γινόταν συζήτηση στη Βουλή, αλλά μόνο το ΛΑΟΣ».
Σε ό,τι αφορά την κατάληψη της Νομικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι η έκβαση ήταν η καλύτερη δυνατή και ότι από εκεί και πέρα θα εφαρμοστούν οι νόμοι.
«Με εκβιασμούς και θεωρητικολογίες νομιμοποιήσεις δεν πρόκειται να γίνουν και η θέση της κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται να γίνει καμία μαζική νομιμοποίηση», σημείωσε και επισήμανε ότι οι επιτροπές ασύλου λειτουργούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

ΔΗΜ.ΑΡ.: "Η απόφαση του ΣτΕ αναδεικνύει παρωχημένες, ρατσιστικές, εθνοκεντρικές αντιλήψεις"

Σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την απόφαση του 4ου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών τονίζονται τα εξής:

"Η απόφαση του 4ου Τμήματος του ΣτΕ είναι αναντίστοιχη με τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα, καθώς αναδεικνύει παρωχημένες, ρατσιστικές, εθνοκεντρικές αντιλήψεις περί διασφάλισης της εθνικής ομοιογένειας, αλλά και περί « δικαίου του αίματος». Εξάλλου εγείρονται δικαιολογημένα ερωτήματα αναφορικά με το χρόνο έκδοσής της και συγκεκριμένα λίγες ημέρες μετά τα γεγονότα στη Νομική Σχολή"
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16.57
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...