Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Τα θύματα παράνομης βιντεοσκόπησης προσωπικών στιγμών μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση

Αθήνα: Η βιντεοσκόπηση προσωπικών ερωτικών στιγμών εν αγνοία του ενδιαφερόμενου και η γνωστοποίηση του περιεχομένου των βιντεοταινιών σε τρίτους, γεννά δικαίωμα αξίωσης από το θύμα για χρηματική ικανοποίηση, λόγω της ηθικής βλάβης που δέχθηκε η προσωπικότητά του, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο.
Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε αίτηση αναίρεσης κατά απόφασης Εφετείου της Βορείου Ελλάδος που είχε επιδικάσει, σε βάρος ενός άνδρα το ποσό 30.000 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση, λόγω ηθικής βλάβης την οποία προκάλεσε σε γυναίκα με την οποία συνδεόταν στο παρελθόν. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι με την συμπεριφορά του προσέβαλε παράνομα την προσωπικότητά της.
Λίγα χρόνια μετά τη διακοπή της σχέσης τους, άγνωστος παρέδωσε στο σπίτι της γυναίκας βιντεοταινίες στις οποίες αποτυπώνονταν ερωτικές συνευρέσεις του πρώην ζεύγους. Μάλιστα, η γυναίκα δεχόταν άσεμνα και προσβλητικά τηλεφωνήματα από αγνώστους που είχαν δει την ταινία.
Εκείνος υποστήριξε ότι οι βιντεοταινίες είχαν κλαπεί.
Η γυναίκα κατέθεσε αγωγή ζητώντας αποζημίωση για την βαριά προσβολή της προσωπικότητάς της, λόγω της παράνομης βιντεοσκόπησης εν αγνοία της και της γνωστοποίησης του περιεχομένου της σε τρίτους, γεγονός που προκάλεσε σημαντική ηθική βλάβη και προσέβαλε την ψυχική της υγεία.
Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την εφετειακή απόφαση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...