Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ο δικαστικός έλεγχος του μνημονίου

Δέχομαι συχνά τις τελευταίες μερες ερωτήματα για την προσφυγη στη Δικαιοσυνη εναντιον του μνημονιου. Δημοσιευω ενα επαναλαμβανομενο ερωτημα μαζι με την απαντηση που εδωσα.
"Καλησπερα σας.Μπορει να ελεγχθει δικαστικα το αν επρεπε να υπογραφει με 180 η με 151 το μνημονιο με το ΔΝΤ;Δεν ειναι κυβερνητικη πραξη που δεν επιδεχεται αιτηση ακυρωσεως;"
Η κυρωση του μνημονιου γινεται με νομο ο οποιος στο ελληνικο δικαστικο συστημα δεν προσβαλλεται ευθεως παρα μονον εμμεσως δια προσβαλλομενης ατομικης πραξης που επιφερει αποτελεσματα εις βαρος των δικαιωματων του εκαστοτε προσφευγοντος. Αλλα ακομη κι αν υπαρξει τετοια πραξη ο δικαστικος ελεγχος δεν μπορει να φτασει σε ενα ζητημα θεσπισης της νομοθεσιας ακομη κι αν αυτη η θεσπιση ηταν αντισυνταγματικη, διοτι θεωρειται οτι ετσι υπεισερχεται σε ενα ζητημα εσωτερικης λειτουργιας της νομοθετικης εξουσιας, πραγμα που θα διεταρασσε τη συνταγματικη αρχη της διακρισης των εξουσιων. Ο ελεγχος που μπορουν να κανουν τα δικαστηρια ειναι οχι αν ο νομος επρεπε να λαβει περισσοτερες ψηφους (λογω αυξημενων πλειοψηφιων που απαιτουνται απο το αρθρο 28 του Σ.) αλλα εαν θιγει συνταγματικο δικαιωμα του προσφευγοντος. Οποτε δεν προκειται για κυβερνητικη πραξη αφου δεν θεσπιστηκε απο την εκτελεστικη αλλα την νομοθετικη εξουσια. Προκειται ομως για θεμα που αφορα τα interna corporis της Βουλης και αυτο ελλειψει Συνταγματικου Δικαστηριου, δυστυχως δεν ειναι δικαστικα ελεγξιμο.
http://elawyer.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...