Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΣτΕ: Νόμιμη η παραχώρηση του IBC στην Lamda Development

Center of Maroussi.Image via WikipediaΝόμιμη κρίθηκε με πέντε αποφάσεις της στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (414 - 418/2011) η παραχώρηση για 40 χρόνια του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) επί της Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι που χρησιμοποιήθηκε κατά του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην εταιρεία Lamda Development

Τον Αύγουστο του 2006 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της δημόσιας εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα» και της εταιρείας Lamda - Δομή. Σύμφωνα με την σύμβαση αυτή, τα 53.835 τετραγωνικά μέτρα του κτηρίου του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης παραχωρήθηκαν για να μετατραπούν σε εμπορικό και επιχειρηματικό συγκρότημα.

Το 2006 ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Επιμορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παραδείσου Αμαρουσίου, καθώς και 28 κάτοικοι του Αμαρουσίου (μεταξύ αυτών οι Πρόδρομος Εμφιετζόγλου και Δορύλαος Κλαπάκης) προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί η μίσθωση του κέντρου ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην κοινοτική νομοθεσία.

Οι Σύλλογοι υποστήριζαν ότι το Σύνταγμα δεν παρέχει στο κράτος το δικαίωμα να παραχωρεί δημόσιες εκτάσεις σε ιδιώτες για εκμετάλλευση, πολύ περισσότερο όταν η νομοθεσία προβλέπει ότι το Κέντρο Τύπου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα παραχωρηθεί στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Επίσης, υποστήριζαν ότι για την ανέγερση του Κέντρου Τύπου δεν εκδόθηκε η απαιτούμενη οικοδομική άδεια, κατά παράβαση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ), ενώ διαμαρτύρονται για βλάβη του περιβάλλοντος και επιδείνωση του κυκλοφοριακού.

Η Ολομέλεια, δεχόμενη την εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας Ειρήνης Σαρπ, απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των Εμπορικών Συλλόγων κ.λπ., ενώ έκρινε ότι το κτήριο είχε ανεγερθεί με νόμιμη άδεια που δεν ανακλήθηκε ούτε ακυρώθηκε και είχαν προβλεφθεί οι μεταολυμπιακές χρήσεις του.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...