Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Ανεστάλη η αποχή των κρατουμένων από το συσσίτιο

Ανεστάλη η αποχή των κρατουμένων από το συσσίτιο, όπως και η απεργία πείνας, μετά τη δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κρατουμένων για εξάλειψη των πειθαρχικών ποινών τους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

«Πάνω από 9.000 κρατούμενοι και κρατούμενες σε όλη την Ελλάδα, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις πιέσεις που δεχτήκαμε, αγωνιστήκαμε για τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Νιώσαμε την πείνα, αλλά αυτή δεν είναι τίποτα μπροστά στους καθημερινούς εξευτελισμούς και τη στέρηση της ελευθερίας μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και καταλήγει: «Αναστέλλουμε τις κινητοποιήσεις μας, περιμένοντας από την κυβέρνηση να κάνει πράξη τις δημόσιες δεσμεύσεις της».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της Ποινικής Δίκης, με την οποία δίνεται χάρη στις πειθαρχικές ποινές των κρατουμένων.

Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει την εφάπαξ διαγραφή των πειθαρχικών ποινών που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα στους κρατούμενους. Μέχρι δηλαδή την ψήφιση του νόμου και τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όλες οι πειθαρχικές ποινές διαγράφονται και παράλληλα δεν θα λαμβάνονται υπ' όψιν για τη χορήγηση των αδειών, την εφαρμογή του θεσμού τής υπό όρους απόλυσης, καθώς και τη χορήγηση άλλων ευεργετικών μέτρων.

Εξαιρούνται οι βαριές πειθαρχικές ποινές που αφορούν δωροδοκία υπαλλήλου, άσκηση βίας κατά μελών του προσωπικού, απόδραση και εισαγωγή ναρκωτικών στις φυλακές.

Η επίμαχη τροπολογία, στην πράξη, επιφέρει τη διαγραφή των πειθαρχικών ποινών με συνέπεια να μπορούν να αποφυλακιστούν εκατοντάδες κρατούμενοι, καθώς είναι πλέον δυνατή η ενεργοποίηση του θεσμού τής υπό όρων απόλυσης, ενώ συγχρόνως θα επιτρέψει και σε άλλους κρατούμενους να λαμβάνουν άδειες και να κάνουν ευεργετικά ημερομίσθια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...