Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Σε απεργία πείνας 1.000 κρατούμενοι

Περισσότεροι από 1.000 κρατούμενοι βρίσκονται από χθες σε απεργία πείνας, σύμφωνα με στοιχεία της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Όπως ανακοίνωσαν μέλη της Πρωτοβουλίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, την τελευταία εβδομάδα 9.000 κρατούμενοι από τους συνολικά 12.600, σε 26 από τις 33 φυλακές της χώρας, απέχουν από τα συσσίτιά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πρωτοβουλίας, στην απεργία πείνας συμμετέχουν 157 κρατούμενοι από το Μαλανδρίνο, 500 από τα Γρεβενά, 66 από τον Δομοκό, 38 από τη Λάρισα, 45 από τα Τρίκαλα και 200 από τα Διαβατά. Σε απεργία πείνας έχουν προχωρήσει και όλοι οι κρατούμενοι της Δ΄ Πτέρυγας Κορυδαλλού, ενώ ήδη από την περασμένη βδομάδα έχουν ξεκινήσει απεργία οι ανήλικοι κρατούμενοι στο ειδικό κέντρο κράτησης νέων Βόλου.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ και Ηρ. Παπαδόπουλος, που είναι μέλη της Πρωτοβουλίας. Όπως τόνισαν ορισμένοι κρατούμενοι προτίθενται να απέχουν και από την εργασία (μεροκάματα), ενώ η πλειονότητα ζητά το φαγητό που οι ίδιοι δεν δέχονται να παραλάβουν, να διατίθεται σε απόρους ή ιδρύματα.

Κατήγγειλαν δε ότι οι διευθυντές των φυλακών απειλούν τους κρατούμενους πως θα τους κόψουν τα φάρμακα ή τα μεροκάματα αν συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας ζήτησαν από τον υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των κρατουμένων.

Από την πλευρά της η Ιωάννα Κούρτοβικ άσκησε σφοδρή κριτική στον Χάρη Καστανίδη, που με δηλώσεις του κατηγόρησε την "Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων", για συστηματική διακίνηση «αγωνιστικών» κειμένων στις φυλακές. "Μας εξέπληξαν και μας προσβάλλουν οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Καστανίδη, από τον οποίο προσωπικά περιμένω πολλά πράγματα, ο οποίος χωρίς να αναφέρεται απευθείας στη Πρωτοβουλία, ωστόσο με σαφή τρόπο της αποδίδει σκοτεινούς δρόμους και σκοπούς".

"Οι σκοποί και ο τρόπος που δουλεύει η Πρωτοβουλία είναι γνωστοί, είναι ανοιχτοί, διακηρυγμένοι. Όλα αυτά όφειλε να τα ξέρει ο κ. υπουργός. Να σημειώσω ότι παρά τις συνεχείς υποτιθέμενες προσπάθειες από τον Δεκέμβρη του 2008, να μειώσουν τον αριθμό των κρατούμενων στις φυλακές, έχουμε έναν σταθερό αριθμό κρατούμενων. Κάθε μήνα αυξάνεται ο αριθμός των κρατούμενων κατά 200-250 άτομα. Σε αυτό τον αριθμό φαίνεται ότι ένα 30% είναι υπόδικοι, 60% αλλοδαποί και 35% κρατούμενοι για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Να προσθέσω ότι 1.180 (με τα στοιχεία του Ιουνίου) έχουν ποινές εξαγοράσιμες", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...