Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί τα "βρόντηξαν" οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς

Την παραίτησή τους υπέβαλαν ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης και ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης επικαλούμενοι παρεμβάσεις στο έργο τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες καταγγέλλουν παρεμβάσεις στο έργο τους.
«Παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα και με πλήρη επίγνωση της ιδιάζουσας σχέσης μεταξύ της νεοελληνικής πραγματικότητας και του εν Ελλάδι αναπτυσσόμενου οικονομικού εγκλήματος, αποδεχτήκαμε ασμένως τον διορισμό μας, εμφορούμενοι από ειλικρινή διάθεση προσφοράς και βαθιά προσήλωση στο υπηρεσιακό καθήκον μας.
Δεν επιδιώξαμε να γίνουμε αρεστοί, ούτε να εξασφαλίσουμε ανοχές των παντός είδους πολυποίκιλλων οικονομικών συμφερόντων, έναντι των οποίων η συγκρουσιακή μας πορεία με γνώμονα τη νομιμότητα ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.
Ήδη, με σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί και μας κοινοποιήθηκε, όλως προφασιστικώς και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία, επιχειρείται η αντικατάστασή μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας.
Επειδή ουδέποτε επιδιώξαμε θέσεις και αξιώματα, δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση. Πολλώ μάλλον δε, δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε άλλοθι και μια θεσμική κολυμπήθρα του Σιλωάμ, για τα πολυποίκιλλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλλόνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος.»

Η ΔΗΜΑΡ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για την παραίτηση των οικονομικών εισαγγελέων Πεπόνη και Μουζακίτη.

Μείζον ζήτημα εγείρεται για το Υπουργείο Οικονομικών με τον επί της ουσίας εξαναγκασμό σε παραίτηση των δύο Οικονομικών εισαγγελέων κκ Πεπόνη και Μουζακίτη, οι οποίοι είναι τα πρόσωπα που από το Νοέμβριο χειρίζονταν μεγάλες υποθέσεις μη καταβολής ΦΠΑ και χρεών στο Δημόσιο καθώς και κρίσιμες υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων. Η επιστολή παραίτησής τους αναδεικνύει ζητήματα «απαγορεύσεων και υπαγορεύσεων» κατά την τέλεση του καθήκοντός τους, γεγονός που υποχρεώνει αμέσως την πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών σε εξηγήσεις τόσο για τα καταγγελλόμενα όσο και για τις συνθήκες λειτουργίας του νεοσύστατου θεσμού.
 
ΔΗ.ΣΥ.

Δήλωση του Λευτέρη Αυγενάκη της ΔΗΜ. ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ για τις παραιτήσεις οικονομικών εισαγγελέων

«Οι σημερινές παραιτήσεις των οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, και οι καταγγελίες τους για πιέσεις και παρεμβάσεις στο ανεξάρτητο έργο της δικαιοσύνης δημιουργούν μέγα πολιτικό θέμα. Ποιοι αλήθεια φάνηκε να θίγονται από την ενεργοποίηση των οικονομικών εισαγγελέων; Ποιοι αλήθεια έδειξαν ενόχληση και θέλησαν να ακυρώσουν το έργο των εισαγγελικών λειτουργών; Ποιοι αλήθεια είχαν συμφέρον από τις παραιτήσεις των προσώπων, που χειρίζονται τις υποθέσεις μη καταβολής ΦΠΑ και χρεών στο Δημόσιο και τις καταγγελίες για την προκλητική δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων;
Είναι αυτοί που σήμερα συνεχίζουν να αντιστέκονται στην πάταξη της φοροδιαφυγής, της διακίνησης μαύρου χρήματος και της ανομίας, όντας μέρη ενός πεπερασμένου πλέον, σάπιου πολιτικού συστήματος, το οποίο παίζει το τελευταίο του χαρτί. Είναι βέβαιο ότι το αίσθημα δικαίου στην κοινωνία δεν θα αποκατασταθεί με αυτούς τους χειρισμούς και πως η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος δεν μπορεί να επανέλθει με υπονομεύσεις και παρεμβάσεις στο έργο των εισαγγελικών αρχών. Σήμερα, ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, τα κόμματα και ο κάθε βουλευτής ξεχωριστά οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις, αλλά και να διατυπώσουμε ξεκάθαρες, συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τις οποίες όπως θα τηρήσουμε.»

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ


Aπορρίπτουν τις καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων που παραιτήθηκαν για παρεμβάσεις στο έργο τους οι υπουργοί Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.
Σε κοινή τους ανακοίνωση μάλιστα σημειώνουν πως οι εισαγγελείς επιχειρούν να δημιουργήσουν την εντύπωση της παρέμβασης στο έργο τους, χαρακτηρίζοντας τη δημόσια αντίδρασή της βεβιασμένη και υπερβολική.
Αφού τονίζουν πως το σχετικό προσχέδιο για ανάθεση των καθηκόντων του Οικονομικού Εισαγγελέα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει τεθεί υπόψη του κ. Πεπόνη για να διατυπώσει και εγγράφως την άποψή του, χωρίς να έχει διαμορφωθεί σε κανένα πολιτικό επίπεδο κυβερνητική απόφαση για την ανάληψη της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, προσθέτουν: «Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει θέμα "υπαγόρευσης ή απαγόρευσης" στη δράση του ως εισαγγελικού λειτουργού, οφείλει να αναφέρει αμέσως συγκεκριμένα στοιχεία, διαφορετικά συμβάλλει στη δημιουργία "γκρίζων ζωνών" που τόσο πολύ έχουν δηλητηριάσει τα τελευταία χρόνια τον δημόσιο βίο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...