Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ανακρίτρια: Ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων ο Εφραίμ

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ΕΦΡΑΙΜ,ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χαμογελούν...
Τρεις λόγους που θεωρεί εξαιρετικά σοβαρούς επικαλέστηκε η εφέτης ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού προς το Συμβούλιο Εφετών, για να αιτιολογήσει την άποψη της για προφυλάκιση και τη διαφωνία της με τον εισαγγελική άποψη, που έκρινε πως ο Εφραίμ πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων. Σήμερα, πάντως, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, από την ΓΑΔΑ όπου διανυκτέρευσε. Οι συνήγοροί του αναμένεται να προσφύγουν κατά της προσωρινής κράτησής του μόλις παραλάβουν το βούλευμα. Σε νέα παρέμβασή της, η Ρωσία εξέφρασε σήμερα «βαθιά ανησυχία» για την απόφαση προφυλάκισης του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, εκτιμώντας ότι δεν γίνονται σεβαστές από τις δικαστικές αρχές της Ελλάδας οι αποφάσεις και οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν δεχόμαστε υποδείξεις, απαντά η ελληνική πλευρά. «Εξόφθαλμα παράλογη» χαρακτήρισε την απόφαση για τον Εφραίμ ο Γ. Καρατζαφέρης.

Η ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, που χειρίζεται την ανάκριση για τις λεγόμενες «ιερές ανταλλαγές», αναφέρει προς τους εφέτες του Συμβουλίου πως σε βάρος του Εφραίμ προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής και τονίζει πως οι πράξεις του έχουν τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

1. Την εκμετάλλευση της ιδιότητας του ως καθηγούμενου αγιορείτικης μονής παγκόσμιας ακτινοβολίας προς επηρεασμό πολιτικών προσώπων, υπουργών και υφυπουργών, καθώς και ανώτερων κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων.

2. Την επί μακρόν χρόνο τέλεση των πράξεων, γεγονός που δεν προσιδιάζει στο μοναχικό σχήμα και την πνευματική του αποστολή.

3. Την πρόκληση ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας σε βάρος της δημόσιας περιουσίας.

Η ανακρίτρια θεωρεί πως είναι πιθανόν ο κατηγορούμενος, στον οποίο το κατηγορητήριο αποδίδει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση των ανταλλαγών, να διαπράξει και νέα αδικήματα.

Η άποψη της κ. Καλού υιοθετήθηκε από τους συναδέλφους της, μέλη του Συμβουλίου Εφετών, που αποφάσισαν την προφυλάκιση του Εφραίμ.

Στον Κορυδαλλό ο ηγούμενος
Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ εγκαταστάθηκε το πρωί της Τετάρτης σε κελί της ΣΤ’ πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού. Η πτέρυγα ΣΤ’ χρησιμοποιείται για τους λεγόμενους οικονομικούς κρατούμενους και γενικότερα για περιπτώσεις που δεν αφορούν βίαια αδικήματα.
Πάντως, οι συνήγοροί του Άρης Χαραλαμπάκης και Σπύρος Αλεξανδρής θα πάρουν σήμερα από το Εφετείο αντίγραφο του βουλεύματος που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών στις 23 Δεκεμβρίου. Το βούλευμα δημοσιεύθηκε και καταγράφηκε στο βιβλίο βουλευμάτων σήμερα, οπότε οι συνήγοροι του κατηγορούμενου μοναχού μπορούν να το παραλάβουν και αφού μελετήσουν το σκεπτικό των Εφετών για την προφυλάκιση να ετοιμάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι συνήγοροι θα ενημερωθούν για τις απόψεις που σχημάτισε το Συμβούλιο ως προς την αναγκαιότητα προσωρινής κράτησης του Εφραίμ, ώστε να προχωρήσουν στην επόμενη κίνησή τους. Η πιθανότερη εκδοχή είναι να προσφύγουν στην ανακρίτρια της υπόθεσης με αίτησή τους και να ζητήσουν την αντικατάσταση της προφυλάκισης με την επιβολή περιοριστικών όρων, αντικρούοντας με επιχειρήματα τους λόγους που κρίθηκε ο εντολέας τους προσωρινά κρατούμενος.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις φυλακές

Από το πρωί, δεκάδες ιερείς, ιερομόναχοι και μοναχές πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού. Κρατώντας πλακάτ, διαμαρτύρονται για την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ και εκφράζουν τη συμπαράστασή τους. Ο Εφραίμ οδηγήθηκε το πρωί στο κελί της έκτης πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατούνται κατά βάση όσοι έχουν προφυλακιστεί κατηγορούμενοι για οικονομικά εγκλήματα.

Νέες ρωσικές αιτιάσεις για την προφυλάκιση Εφραίμ

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε σήμερα «βαθιά ανησυχία» για την απόφαση προφυλάκισης του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, εκτιμώντας ότι δεν γίνονται σεβαστές από τις δικαστικές αρχές της Ελλάδας οι αποφάσεις και οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, ο οποίος σημειώνει ότι είναι γνωστή η διερεύνηση της υπόθεσης για τις ανταλλαγές ακίνητης περιουσίας μεταξύ Μονής Βατοπεδίου και ελληνικού κράτους, που έγιναν το 2007, «την ίδια στιγμή, λαμβάνοντας υπ' όψη τη δεδηλωμένη ετοιμότητα του αρχιμανδρίτη Εφραίμ να συνεργαστεί με τα ανακριτικά όργανα και την κατάσταση της υγείας του, μας προκαλεί βαθιά ανησυχία η απόφαση των δικαστικών αρχών της Ελλάδας για φυλάκισή του πριν τη δικαστική διερεύνηση, η οποία δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις και συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο κ. Λουκασέβιτς υπενθυμίζει ακόμη ότι ο κ. Εφραίμ βρέθηκε στη Ρωσία πρόσφατα ως μέλος αντιπροσωπείας μοναχών του Αγίου Όρους, οι οποίοι συνόδευσαν την Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου, τη μεταφορά της οποίας διοργάνωσε το Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου. «Ένα από τα μεγαλύτερα χριστιανικά λείψανα για πρώτη φορά βρέθηκε στα όρια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και κατά την 40ήμερη παραμονή του σε πολλές ρωσικές πόλεις εκατομμύρια ορθοδόξων πιστών κατόρθωσαν να προσκυνήσουν το ιερό αυτό λείψανο, το οποίο μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις απομακρύνεται από το Άγιον Όρος Άθως», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, στην οποία προστίθεται ότι «είναι κατανοητό ότι πολλοί Ρώσοι τρέφουν βαθιά ευγνωμοσύνη προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους Άθως, την αδελφότητα της Μονής Βατοπεδίου και τον καθηγούμενό της για τη δυνατότητα που τους δόθηκε να προσεγγίσουν αυτό το λείψανο».

Παράλληλα, ο γραμματέας διορθόδοξων σχέσεων του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, εξέφρασε την ελπίδα ότι «η σύλληψη του αρχιμανδρίτη Εφραίμ δεν έχει πολιτικά κίνητρα», καθώς και ότι θα είναι «αντικειμενική» η ανακριτική διαδικασία. Όπως είπε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της ρωσικής Εκκλησίας, στην ευρεία κοινή γνώμη της Ρωσίας «δεν είναι σαφές ποια είναι η ουσία των κατηγοριών, που αποδίδονται στον αρχιμανδρίτη Εφραίμ, η ανάκριση για την υπόθεση αυτή διεξήχθη επί πολλά χρόνια και εκείνος ήδη μία φορά δικαιώθηκε».

Ο Ρώσος εκκλησιαστικός αξιωματούχος, πάντως, απέφυγε να τοποθετηθεί επί της δίωξης, που έχει ασκηθεί και συνολικά επί της υπόθεσης, δηλώνοντας ότι «δεν μπορούμε να πούμε τίποτε, διότι δεν διαθέτουμε την απαραίτητη γι' αυτό πληροφόρηση».
ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις»
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις ρωσικές αιτιάσεις, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρ.Δελαβέκουρας δήλωσε:
«Η Ελλάδα και η Ρωσία συνδέονται με βαθιά σχέση φιλίας και συνεννόησης η οποία εδράζεται στις κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες των δύο χωρών. Οι δύο λαοί, μετέχοντας στην κοινή παράδοση της Ορθοδοξίας, που μεταλαμπαδεύθηκε από το Βυζάντιο στη Ρωσία, έχουν αναπτύξει ισχυρούς μεταξύ τους δεσμούς, που μεταφράσθηκαν στο πέρασμα των αιώνων σε άρρηκτη σχέση εμπιστοσύνης και αδελφοσύνης.
Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου με μακρά δημοκρατική παράδοση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σαφής διάκριση των εξουσιών. Για τα ανωτέρω θέματα η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διαρκή ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...