Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Στο ΣτΕ φαρμακοποιοί για το ωράριο λειτουργίας

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 12 φαρμακοποιοί από όλη την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η άρνηση του υπουργού Υγείας να εκδώσει την προβλεπόμενη από τον νόμο 3918/2011 απόφαση που να καθορίζει τις προϋποθέσεις λειτουργίας των φαρμακείων τα Σάββατα και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης είναι αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και το Σύνταγμα.

Ειδικότερα, ο Ν. 3918/2011 προβλέπει ότι όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν το Σάββατο και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης. Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο, οι προϋποθέσεις λειτουργίας των φαρμακείων τις μέρες αυτές θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση. Η υπουργική αυτή απόφαση έπρεπε να εκδοθεί μέχρι την 1η Απριλίου 2011, αλλά αντί αυτής εκδόθηκε η από 1.4.2011 εγκύκλιος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας.

Με την παραπάνω εγκύκλιο ο γενικός γραμματέας ανέστειλε τη λειτουργία των φαρμακείων κατά τα Σάββατα και τα απογεύματα της Δευτέρας και Τετάρτης, ενώ όρισε ότι έως την έκδοση της υπουργικής απόφασης ισχύει το παλαιό ωράριο των φαρμακείων, που δεν επιτρέπει τη λειτουργία τους κατά τα Σάββατα και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και Τετάρτης.

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι ο γενικός γραμματέας δεν μπορεί να αναστείλει την ισχύ νομοθετικής διάταξης, όπως είναι αυτή του άρθρου 36 του Ν. 3918/2011 που προβλέπει την έκδοση υπουργικής απόφασης. Ο νόμος, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, εξουσιοδοτεί αποκλειστικά τον υπουργό Υγείας να καθορίσει τον τρόπο λειτουργίας των φαρμακείων κατά τα Σάββατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...