Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Άρειος Πάγος: 20.242 ευρώ αποζημίωση σε μαθητή που χτύπησε σε εκδρομή.

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση που υποχρέωσε πλοίαρχο και ναύκληρο να καταβάλουν για ηθική βλάβη το ποσό των 20.242 ευρώ στους γονείς ανήλικου, επειδή ο καταπέλτης του πλοίου «πλάκωσε» το πόδι του 15χρονου μαθητή κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής.

Ειδικότερα, το 1996 το ΣΤ' Γυμνάσιο Ηλιουπόλεως είχε πάει ημερήσια εκδρομή στην Αίγινα. Το απόγευμα οι καθηγητές μάζεψαν τους περίπου 400 μαθητές στην αποβάθρα του λιμανιού της Αίγινας προκειμένου να επιβιβαστούν σε πλοίο τύπου «παντόφλα» για να επιστρέψουν στον Πειραιά.

Το πλοίο έφτασε στο λιμάνι της Αίγινας με καθυστέρηση 10 λεπτών. Αγκυροβόλησε και έδεσε στους δύο κάβους, ενώ κατά μήκος του καταπέλτη (από αυτόν αποβιβάζονται και επιβιβάζονται οχήματα και πεζοί), τοποθετήθηκε σχοίνινο στρώμα (το λεγόμενο «στρωμάτσα»).

Οι καιρικές συνθήκες ήταν ήπιες (με πνέοντες ανέμους εντάσεως 2-3 μποφόρ). Όταν επετράπη η είσοδος στο πλοίο μία ομάδα μαθητών πραγματοποίησε μαζική είσοδο, παρά τις εντολές των αρμόδιων του πλοίου και των καθηγητών, ενώ παράλληλα υπήρξε ένας ελαφρός «διατοιχισμός» του πλοίου που είχε ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση του καταπέλτη.

Όμως, κατά τη μετακίνηση αυτή του καταπέλτη εγκλωβίστηκε το αριστερό πόδι του 15χρονου μαθητή.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε αμελής συμπεριφορά τόσο του πλοιάρχου όσο και του ναύκληρου και δεν έλαβαν κανένα μέτρο για τις ελλείψεις που υπήρχαν, αν και γνώριζαν ότι τα πλοία αυτού του συγκεκριμένου τύπου ελλοχεύουν τον κίνδυνο του κλυδωνισμού..

Τέλος, οι αρεοπαγίτες απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους λόγους αναιρέσεως που προέβαλαν ο πλοίαρχος και ο ναύκληρος και επικύρωσαν την εφετειακή απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...