Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Νέα προσφυγή ΑΔΕΔΥ στο ΣτΕ για κυβερνητικές επιλογές

Νέα δικαστική μάχη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά του μεσοπρόθεσμου και του μέτρου της διαθεσιμότητας δίνει η ΑΔΕΔΥ, μεταφέροντας στο πεδίο της δικαιοσύνης κεντρικές κυβερνητικές επιλογές. Με βασικό επιχείρημα ότι παραβιάζεται κατάφωρα το Σύνταγμα,το κοινοτικό αλλά και το διεθνές δίκαιο, η ΑΔΕΔΥ αναπτύσσει μέσα σε 77 σελίδες όλους τους νομικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να ακυρωθεί η μνημονιακή νομοθεσία με επίκεντρο τέσσερις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και δυο εγκυκλίους του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης που καταργούν θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα και θέτουν σε εφαρμογή τη διαθεσιμότητα.

Συμβούλιο τηε Επικρατείας ΣτΕ Η ΑΔΕΔΥ, η οποία είχε προσφύγει στο ΣτΕ και κατά του πρώτου μνημονίου, στρέφει τα πυρά της στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση μέσω των ΠΝΠ, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο αφαιρείται από τη Βουλή η νομοθετική εξουσία. Όπως εξηγεί, οι ΠΝΠ εκδόθηκαν χωρίς να συντρέχουν έκτακτες περιστάσεις ή να υπάρχει εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη, όπως επιτάσσουν οι συνταγματικές επιταγές (άρθρο 26). Επιπλέον, έχει περάσει από την ημέρα δημοσίευσης τους στο ΦΕΚ, το διάστημα των 40 ημερών, που προβλέπει το Σύνταγμα,γεγονός που τις καθιστά άκυρες.

Ως προς το μέτρο της διαθεσιμότητας, αναφέρει ότι στερεί από τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν υποστεί τα τελευταία δυο χρόνια περικοπές στις αποδοχές τους που αγγίζουν το 40%, τα απολύτως αναγκαία μέσα βιοπορισμού. Γι αυτό και είναι αντίθετο με σειρά συνταγματικών διατάξεων που κατοχυρώνουν την προστασία της αξίας του ανθρώπου, την ισότητα και το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας.

Με νομικά όπλα την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Σύνταγμα, η ΑΔΕΔΥ, με την προσφυγή της που θα εκδικασθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, βάλλει κατά του τρίτου μνημονίου (νομος 4093/12) και των νομοθετικών πράξεων που ακολούθησαν.
Βάνα Φωτοπούλου/enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...