Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Κόντρα Δικαστών και της κυβέρνησης

«Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ των δικαστικών και του υπουργείου Δημοσίας Τάξης για την τρομοκρατία. Σε δηλώσεις της η Βασιλική Θάνου πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), καλεί τους πολιτικούς να είναι προσεκτικότεροι στις δηλώσεις τους για τους δικαστικούς.

Αυτό έγινε με αφορμή συνέντευξη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, στην οποία άφησε χθες αιχμές για τη δικαστική απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι ένας 29χρονος και μία 25χρονη που κατηγορούνται για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Όπως είπε ο κ. Δένδιας «μια μειοψηφία λειτουργών της Θέμιδος επιλέγει να εθελοτυφλεί, απέναντι στην πρόκληση, που συνιστά για το πολίτευμα και τη ζωή των πολιτών η ένοπλη τρομοκρατική δράση».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΔΕ σε απάντησή της επισημαίνει, ότι «οι πολιτικοί γενικότερα και ειδικότερα εάν αυτοί αποτελούν και μέλη της κυβέρνησης οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συγκρατημένοι όταν αναφέρονται στους χειρισμούς ή στις αποφάσεις των δικαστικών λειτουργών».

Μάλιστα, πολύ περισσότερο, τόνισε η κ. Θάνου, πρέπει «να αποφεύγονται δηλώσεις με απαξιωτικό για τους δικαστικούς λειτουργούς περιεχόμενο, όπως η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, σε βάρος του δικαστού (προέδρου Εφετών), ο οποίος, ως ειδικός ανακριτής, χειρίζεται τις υποθέσεις της τρομοκρατίας και ο οποίος, σημειωτέον, με τους μέχρι σήμερα χειρισμούς του, έχει αποδείξει, κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο, ότι διαθέτει το ηθικό ανάστημα και την τόλμη, που απαιτούνται και ότι ασκεί με ακεραιότητα και αυξημένη ευσυνειδησία τα ιδιαίτερα επαχθή και επικίνδυνα καθήκοντα που έχει αναλάβει».
«Υπενθυμίζουμε, ότι παρόμοιες δηλώσεις και παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, προκαλούν κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών και αποτελούν πλήγματα στο κράτος δικαίου και στην ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Υπουργείο Δημοσίας Τάξης: «Και οι κρίνοντες, κρίνονται»

Άμεση ήταν απάντηση στις δηλώσεις της κα Θάνου από πλευράς του υπουργείου. Κύκλοι του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σχολιάζουν για την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και τονίζουν: « Και οι κρίνοντες κρίνονται. Το σίγουρο είναι ότι εξαιτίας παραλείψεων μιας μειοψηφίας δικαστικών λειτουργών, σήμερα διαφεύγουν των συνεπειών του νόμου όχι μόνο τρομοκράτες, αλλά και κατηγορούμενοι για πάσης φύσεως εγκληματικές πράξεις. Τα φαινόμενα αυτά δυστυχώς δεν έχουν προκαλέσει την ανησυχία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εξ όσων γνωρίζουμε. Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε άλλωστε στη συνέντευξή του ότι δεν στρέφεται κατά της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικαστικών λειτουργών, αλλά αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει τα εύλογα ερωτηματικά των Μέσων Ενημέρωσης, της κοινής γνώμης και κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου στη χώρα, μεταξύ των οποίων και πολλών δικαστών. Η απονομή της Δικαιοσύνης απαιτεί όντως αίσθηση του καθήκοντος. Αλλά αυτό αποδεικνύεται στην πράξη και όχι δια των ανακοινώσεων των δικαστικών ενώσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...