Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

Πρόστιμα 10.000 ευρώ σε εφημερίδα για δημοσίευση προσωπικών δεδομένων

Πρόστιμα ύψους 10.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε εφημερίδα λόγω δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων συγγενών πρώην δικαστικής λειτουργού.

Ειδικότερα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ΄ αριθμ 63/2010 απόφασή του επέβαλε δύο πρόστιμα 5.000 ευρώ το καθένα σε αθηναϊκή εφημερίδα για δύο δημοσιεύματά της των ετών 2006 και 2007 επειδή εισήλθαν στην ιδιωτική ζωή συγγενικών προσώπων πρώην Πρωτοδίκου η οποία είχε εμπλακεί στο παραδικαστικό κύκλώμα.

Η Αρχή έκρινε ότι ήταν παράνομη και αδικαιολόγητη η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων της κόρης της πρώην δικαστικού και του πρώην συζύγου της.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, το ένα δημοσίευμα αφορούσε τη συμμετοχή της κόρης της πρώην δικαστικού σε διαγωνισμό της Εθνικής Σχολής Δικαστών, ενώ υπήρχαν και φωτογραφίες. Το δεύτερο δημοσίευμα αναφερόταν στην γνωριμία με τον πρώτο άνδρα της, το γάμο και το διαζύγιο της τέως δικαστική λειτουργού και το κείμενο συνοδευόταν από φωτογραφίες.

Σύμφωνα με την Αρχή, «το τυχόν ενδιαφέρον ή η περιέργεια μερίδας του κοινού για γνώση της ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής του πρώην συζύγου, αποκλειστικά λόγω της ιδιότητάς του ως πρώην συζύγου της δικαστικού, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επίμαχη δημοσίευση προσωπικών του δεδομένων, και ιδίως των φωτογραφιών του, ούτε άλλωστε το εμπορικής φύσεως έννομο συμφέρον της εκδοτικής εταιρίας για κερδοφορία μπορεί να επιδιώκεται νόμιμα με τακτικές διείσδυσης στην ιδιωτική του ζωή».

Ακόμη, η Αρχή, αναφέρει ότι «η προσπάθεια γαργαλιστικού κοινωνικού σχολιασμού (κουτσομπολιού) ώστε να καταστεί γνωστός στο ευρύ κοινό ο άγνωστος άνδρας της δικαστικού, με τη δημοσίευση μάλιστα φωτογραφιών του, δεν νομιμοποιείται από την δήθεν υπάρχουσα ανάγκη ενημέρωσης του κοινού ούτε υπερέχει της πληροφοριακής του αυτοδιάθεσης».

Σε άλλο σημείο της απόφασής της επισημαίνει ότι «οι πληροφορίες που περιέχονται σε ένα από τα επίμαχα δημοσιεύματα αφορούν αποκλειστικά την ιδιωτική και επαγγελματική ζωή της κόρης της τέως δικαστική λειτουργού, δεν συνεισφέρουν σε κάποιον διάλογο (εύλογου) δημοσίου ενδιαφέροντος και εν προκειμένω η ενημέρωση του κοινού για τις επαγγελματικές της επιδιώξεις, εκ μόνου του λόγου ότι αυτή είναι κόρη δημόσιου προσώπου, δεν υπερέχει της πληροφοριακής της αυτοδιάθεσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...