Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ο νέος κώδικας Δικηγόρων στο «τραπέζι» της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων

Οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συζήτησαν για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νέο Κώδικα περί Δικηγόρων και για την επιδείνωση στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης

Οι βελτιωτικές τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στον νέο Κώδικα Δικηγόρων που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στην Βουλή, ήταν τo πρώτο και βασικό θέμα της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνήλθε στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι, υπό την προεδρία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννη Αδαμόπουλου, το περασμένο τριήμερο 11 έως 13 Οκτωβρίου 2013.

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε το δικηγορικό κόσμο ήταν  η επιδείνωση του φαινόμενου  της καθυστέρησης απονομής στη Δικαιοσύνη, που ταλανίζει εδώ και χρόνια το νομικό κόσμο  της χώρας και τους πολίτες.
Κατά τις εργασίες της Ολομέλειας εκφράστηκαν επιφυλάξεις, για ορισμένες διατάξεις του νέου Κώδικα δικηγόρων και επισημάνθηκε η ανάγκη βελτιωτικών τροποποιήσεων σε επιμέρους διατάξεις του.

Ακόμη, τέθηκαν τα ζητήματα που ανακύπτουν από το νέο Κώδικα, αναφορικά με τη φορολόγηση των δικηγορικών υπηρεσιών, ιδίως ως προς τη χρονοχρέωση, όταν δεν υπάρχει  έγγραφη συμφωνία δικηγόρου - πελάτη.

Παράλληλα, η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να επεξεργαστεί και κάθε άλλη διάταξη, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο για τη βελτίωση του νέου Κώδικα, αλλά και για τη βέλτιστη δυνατή εφαρμογή του στην πράξη. Ήδη, στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος παρακολούθησε τις εργασίες της Ολομέλειας, προτάθηκαν  τροπολογίες, για τη βελτίωση του νέου Κώδικα Δικηγόρων.

Τέλος, οι δικηγόροι επιβεβαίωσαν «τη  διαχρονική εκτίμηση ότι το πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι πρόβλημα συστηματικό, δομικό, έλλειψης υποδομών και δικαστών, το οποίο όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται με πρόχειρες, διαρκείς και αποσπασματικές μεταρρυθμίσεις των Κωδίκων Δικονομίας αλλά επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...