Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Κόντρα στους κόλπους του δικηγορικού σώματος

Κόντρα ξέσπασε στους κόλπους του δικηγορικού σώματος, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, που τελικά διεκόπη. Το ζήτημα ανέκυψε όταν 29 πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποχώρησαν από την Ολομέλεια, αφότου, δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά τους να συζητηθεί εκτός ημερισίας διατάξεως το φορολογικό νομοσχέδιο και ειδικά οι διατάξεις που αφορούν τους δικηγόρους. Ο πρόεδρος της Ολομέλειας και του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος ανέβαλε τη συζήτηση επί του θέματος την πρώτη και τη δεύτερη μέρα της συνεδρίασης της Ολομέλειας, ενώ την τρίτη μέρα, όταν τέθηκε ξανά το ζήτημα, οι 29 πρόεδροι έλαβαν αρνητική απάντηση, καθώς δεν υπήρχε συγκεκριμένο κείμενο, και αποχώρησαν.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σε μακροσκελή δήλωσή του απαντάει στους 29 προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων. Την ίδια ώρα, επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ θα πραγματοποιήσουν αύριο Τετάρτη άτυπη συνέλευση των δικηγόρων της πρωτεύουσας.

Στη δήλωσή του ο κ. Αδαμόπουλος επισημαίνει, μεταξύ των άλλων: «Η Ολομέλεια αποτελεί επιτελικό όργανο συλλογικού προσδιορισμού των στόχων της ελληνικής δικηγορικής κοινότητας, εναρμονιζόμενη πάντοτε με την αποφασιστική αρμοδιότητα που διατηρούν, κατά το νόμο, οι κατά τόπους Δικηγορικοί Σύλλογοι. Οποιαδήποτε απόπειρα ανατροπής της ισορροπίας αυτής, από όπου και αν εκπορεύεται, μαρτυρά στρεβλή κατανόηση του ρόλου της Ολομέλειας. Πολλώ δε μάλλον όταν επιχειρείται να βασιστεί και να αιτιολογηθεί επί ανακριβειών και εσφαλμένων ερμηνειών των ισχυόντων νόμων, προκαλώντας σύγχυση και αδικαιολόγητο πανικό στα μέλη μας (όπως, για παράδειγμα, συνέβη στην περίπτωση του ισχυρισμού περί δήθεν τετραπλάσιας αύξησης του δικαστικού ενσήμου)».

Παράλληλα, αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣΑ: «Οι παρασκηνιακές διεργασίες και η προσπάθεια μονομερούς και ετσιθελικής επιβολής της βούλησης μεμονωμένων εκπροσώπων, τάχα κομιστών των μόνων σωτήριων λύσεων, και η απόπειρα στοχοποίησης των διαφωνούντων με τις εν λόγω πρακτικές ως δήθεν μειοδοτών, μόνο κατακριτέα μπορεί να τυγχάνει, καθώς εν μέσω μιας προσπάθειας πλήρους στρέβλωσης της πραγματικότητας καταλήγει να δημιουργεί κινδύνους διάσπασης του δικηγορικού σώματος και να αποπροσανατολίζει από τα υπαρκτά προβλήματα.

Ο διαχωρισμός των δικηγόρων σε «επαναστάτες» και «συμβιβασμένους», πέρα από όλως αυθαίρετος και ανεύθυνος, αποτελεί τέχνασμα επικοινωνιακού χαρακτήρα που υποκρύπτει διαθέσεις προσωπικής ανάδειξης και προβολής δήθεν μαχητικών προθέσεων, υποδηλώνοντας ενδεχομένως αδυναμία υποβολής προτάσεων και διάθεσης διαπραγμάτευσης, στο στενό πλαίσιο μιας στείρας άρνησης».

Σε άλλο σημείο, υπογραμμίζει ο κ. Αδαμόπουλος: «Το δικηγορικό σώμα της χώρας παραμένει σε εγρήγορση και οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία που άπτεται του λειτουργήματός μας και ενδέχεται να προωθηθεί στο προσεχές διάστημα θα τύχει, από τα προβλεπόμενα θεσμικά όργανα, της δέουσας προσοχής, μελέτης και απάντησης πάνω στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων και ρυθμίσεων που θα δύνανται να αξιολογηθούν και όχι ασαφών και αποπροσανατολιστικών διαρροών που άγουν σε ανεύθυνες προσεγγίσεις».

Και προσθέτει: «Ίντριγκες και παρασυναγωγές για "συλλογή υπογραφών" προκειμένου να τεθούν εκτός ημερησίας διάταξης "θέματα", τα οποία κάλλιστα μπορούσαν να είχαν τεθεί με τη νόμιμη διαδικασία (Κώδικας Δικηγόρων), αποδεικνύουν τους αληθείς σκοπούς όσων συμμετείχαν σ' αυτή τη διαδικασία».

Την ίδια στιγμή, τα μέλη της διοίκησης του ΔΣΑ, Δ. Βερβεσός, Γιάν. Βλάχος, Π. Γαλετσέλης, Θ. Καμενόπουλος, Θ. Συμεωνίδης, Θ. Σχινάς και Χριστίνα Τσαγκλή συγκαλούν αύριο «άτυπη» συνέλευση-συγκέντρωση των δικηγόρων της Αθήνας, με θέματα: 1) το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, 2) την υπαγωγή των δικηγόρων στον ΕΟΠΥΥ, 3) την αύξηση του κόστους πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, 4) αμοιβές και αποζημίωση εμμίσθων δικηγόρων, 5) κατάργηση υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια και νέος Κώδικας Δικηγόρων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...