Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Σύσκεψη για την ηλεκτρονική κατάθεση εγγράφων στα δικαστήρια

Η σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Πρωτοδικείου Πειραιώς, των Δικηγορικών Συλλόγων καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου- Δόθηκαν οι αναγκαίες οδηγίες από τον κ. Κανελλόπουλο

Υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλα Κανελλόπουλου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με μοναδικό αντικείμενο την ηλεκτρονική κατάθεση προτάσεων και σχετικών εγγράφων στα Πολιτικά δικαστήρια.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Πρωτοδικείου Πειραιώς, των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, ενώ δόθηκαν  οι αναγκαίες οδηγίες από τον κ. Κανελλόπουλο.

Κατά την σύσκεψη αυτή, συζητήθηκαν εξαντλητικώς όλα τα νομικά και τεχνικά ζητήματα που ανακύπτουν κατά το σχεδιασμό και τη μελλοντική λειτουργία της επέκτασης του υφιστάμενου συστήματος ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων που λειτουργεί στα Πρωτοδικεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και πολύ σύντομα στο Πρωτοδικείο Πειραιά, ώστε να μπορεί να «υποδεχθεί» προτάσεις και σχετικά έγγραφα.

Πάντως, μεταξύ των αρμοδίων  φορέων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «διαπιστώθηκε συμφωνία σε πληθώρα ζητημάτων και ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις για τα περαιτέρω βήματα και το συντονισμό της διαδικασίας άμεσης υλοποίησης του όλου έργου».

Ειδικότερα, αποφασίσθηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής για τον καθορισμό ενιαίου καταλόγου διαδικασιών και αντικειμένων ηλεκτρονικής κατάθεσης στα Πολιτικά δικαστήρια της χώρας, ενώ αποφασίσθηκε  η άμεση τεχνική αναβάθμιση των εφαρμογών ηλεκτρονικής κατάθεσης των Πρωτοδικείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, προκειμένου αυτά να υποστηρίξουν τη διαδικασία κατάθεσης προτάσεων και σχετικών εγγράφων.
Εξάλλου, ομοφωνία  διατυπώθηκε η άποψη ότι το ωράριο λειτουργίας των ηλεκτρονικών εφαρμογών κατάθεσης  θα πρέπει να είναι προσβάσιμο καθημερινά και όλο το 24ώρο και φυσικά  με την παράλληλη τήρηση των προβλεπόμενων δικονομικών προθεσμιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...