Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013

Τελωνειακός που απολύθηκε για την απώλεια 60 χαρτοκιβωτίων λαθραίων τσιγάρων προσέφυγε στο ΣτΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε τέως τελωνειακός υπάλληλος, προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, o οποίος ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης η οποία του είχε επιβληθεί επειδή υπό την επίβλεψή του είχαν χαθεί τουλάχιστον 60 χαρτοκιβώτια λαθραίων τσιγάρων κατά την μεταφορά τους από το Τελωνείο στο χώρο καύσης.

Τον Νοέμβριο του 2009 είχαν κατασχεθεί από το ΣΔΟΕ στην περιοχή του Ασπροπύργου 1.712 χαρτοκιβώτια λαθραίων τσιγάρων (860.390 πακέτα τσιγάρων), συνολικής αξίας 2.525.882 ευρώ και είχαν μεταφερθεί στο τελωνείο Ελευσίνας προς φύλαξη και στη συνέχεια για να σταλούν προς καύση.


Σύμφωνα με τη δικογραφία, κατά την μεταφορά των κατασχεθέντων τσιγάρων με νταλίκες από το χώρο του τελωνείου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΤΙΤΑΝ προκειμένου να τεθούν σε καύση, μεταφορτώθηκαν σε άλλο φορτηγό 60 τουλάχιστον χαρτοκιβώτια λαθραίων τσιγάρων.

Υπεύθυνος για τη μεταφόρτωση αυτή των λαθραίων τσιγάρων θεωρήθηκε ο προϊστάμενος διοικητικής υποστήριξης του Τελωνείου Ελευσίνας με την φροντίδα και ευθύνη του οποίου έγινε η μεταφορά των κατασχεθέντων τσιγάρων προς καύση.

Σε βάρος του τελωνειακού υπαλλήλου ασκήθηκε ποινική δίωξη για υπεξαίρεση στην υπηρεσία από την οποία προκλήθηκε στο Δημόσιο ζημιά που υπερβαίνει το ποσό των 147.000 ευρώ, ψευδή βεβαίωση από υπαίτιο που είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του και σε άλλον αθέμιτο όφελος.

Ο τελωνειακός είναι προφυλακισμένος και αναμένεται να δικαστεί.

Το Φεβρουάριο του 2011 διενεργήθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση και στον επίμαχο τελωνειακό υπάλληλο αποδόθηκε η κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα και της χαρακτηριστικής αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εντός της υπηρεσίας.

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2012 αποφάσισε ομόφωνα την μετατροπή των κατηγοριών που είχαν αποδοθεί στον τελωνειακό υπάλληλο, στα παραπτώματα της αμέλειας και της ατελούς εκπλήρωσης καθήκοντος και του επέβαλε την πειθαρχική ποινή του προστίμου με πλήρη στέρηση των αποδοχών του 45 ημερών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών τον Νοέμβριο του 2012 άσκησε ένσταση κατά της πρωτοβάθμιας πειθαρχικής απόφασης και το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο τον έκρινε ένοχο για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της χαρακτηριστικής αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς υπάλληλου εντός της υπηρεσίας και του επέβαλε την ποινή της οριστικής απόλυσης.

Ο τελωνειακό υπάλληλος υποστηρίζει ενώπιον του ΣτΕ ότι το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο επηρεάστηκε από το γεγονός της προσωρινής του κράτησης και του επέβαλε την ποινή της οριστικής απόλυσης. Ακόμη, αναφέρει ότι η πειθαρχική ποινή είναι βαρύτατη στο πρόσωπο του και τον οδηγεί στην πλήρη ηθική, κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση.
Επίσης, τονίζει ότι η πειθαρχική απόφαση δεν έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αλλά ούτε του αναγνωρίζει κανένα ελαφρυντικό, ενώ παράλληλα παραβίασε την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς η ποινή που του επιβλήθηκε είναι υπερβολικά μεγάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...