Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Μηνύματα αισιοδοξίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου προς τους δικαστές

«Γνωρίζω ότι καίτοι η Πολιτεία σας σέβεται και σας στηρίζει, δεν είναι πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι σας» υπογράμμισε ο υπουργός


Μηνύματα αισιοδοξίας  για την  επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν την Δικαιοσύνη έδωσε ο  υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου στους δικαστές και εισαγγελείς, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφηκαν για άλλη μια φορά τα μεγάλα και έντονα προβλήματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη.


Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά την τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, δήλωσε ακόμη μια φορά ότι θα λυθεί το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών των πρώην συναδέλφων του που φτάνει το 50%, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μια από τις κύριες προτεραιότητές μου είναι η αποκατάσταση αυτής της αδικίας και ελπίζω ότι σύντομα θα τα καταφέρω».

Δεν παρέλειψε ο υπουργός Δικαιοσύνης να αναφέρει: «Γνωρίζω ότι καίτοι η Πολιτεία σας σέβεται και σας στηρίζει, δεν είναι πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι σας. Και αναφέρομαι  στο ζήτημα των αποδοχών. Παραγνωρίζει ότι η μισθολογική και η συνταξιοδοτική αντιμετώπιση των δικαστικών λειτουργών δεν είναι θέμα οικονομικό, αλλά αποκλειστικά θεσμικό, που το ίδιο το Σύνταγμα προστατεύει».

Εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι τα οφειλόμενα αναδρομικά (τελευταία δόση) των δικαστών θα καταβληθούν κανονικά τον ερχόμενο Μάρτιο.

Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου για τα όσα του καταλόγισε ότι δεν είπε στους δικαστές. αναφορικά με αρνητικές τροπολογίες που κατατέθηκαν στην Βουλή, ο κ. Αθανασίου -αφού χαρακτήρισε «αναίτια την επίθεσή που δέχθηκε»- τόνισε ότι «έδωσε αγώνα για να πάρουν τα αναδρομικά τους οι δικαστές», ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την τροπολογία για τα αναδρομικά των δικαστών.

Από την Βουλή έχει ήδη ψηφιστεί διάταξη η οποία προβλέπει ότι τον ερχόμενο Μάρτιο οι εν  ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί να λάβουν την τελευταία δόση των αναδρομικών τους, ενώ οι συνταξιούχοι θα τα λάβουν τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Επίσης, ο κ. Αθανασίου  δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η εξαγγελθείσα εδώ και πολλά χρόνια ίδρυση της δικαστικής αστυνομίας ήρθε πλέον η στιγμή να υλοποιηθεί. Θα το κάνουμε πραγματικότητα μαζί με τους συνεργάτες μου στο υπουργείο Δικαιοσύνης και θα δείτε σύντομα τον τρόπο. Με τις παρούσες συνθήκες θεωρώ ότι είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση και θα σχεδιαστεί για να παράσχει ουσιαστικό αποτέλεσμα».

Αναφερόμενος, στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης, ο κ. Αθανασίου, ανέφερε ότι  το υπουργείο Δικαιοσύνης «για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων αλλά και για τη βελτίωση όλων των παραγόντων και συνθηκών που συνδέονται με την απονομή της Δικαιοσύνης, παρεμβαίνει νομοθετικά αλλά και λειτουργικά».

Επισήμανε, ακόμη ο υπουργός Δικαιοσύνης, για το ζήτημα της καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης: «Όλοι χρησιμοποιούμε τη φράση «επιτάχυνση της Δικαιοσύνης».  Έχουμε μετρήσει πάνω από 50   νόμους τα τελευταία 38 χρόνια που έφεραν αναποτελεσματικά το τίτλο αυτό. Αιτία  είναι η διαπίστωση της ανάγκης των πολιτών για αποτελεσματική δικαιοσύνη. Και αυτό είναι κοινός  τόπος για όλους μας. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν συμμετάσχει σε αυτή τη προσπάθεια περισσότερο από κάθε άλλον παράγοντα στην απονομή της Δικαιοσύνης».

Για το ζήτημα της ασφάλειας των δικαστηρίων ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι «θα παρέμβει κάθετα στο ζήτημα αυτό» και για το λόγο αυτό είναι σε συνενώσει με την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και  Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου για ακόμη μια φορά έθεσε τα «καυτά» θέματα που απασχολούν το χώρο της Δικαιοσύνης και τους δικαστές, ενώ  έκρουσε και πάλι «έντονα την καμπάνα στην εκτελεστική εξουσία» επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα προβλήματα και οι ελλείψεις έχουν τόσο διογκωθεί, ώστε «εάν η Πολιτεία εξακολουθήσει να αδιαφορεί, η κατάσταση στη λειτουργία και απονομή της Δικαιοσύνης θα καταστεί σύντομα μη αναστρέψιμη».

Ακόμη, η πρόεδρος της Ένωσης  έθεσε για ακόμη μια φορά το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών των δικαστών, επισημαίνοντας ότι δικαιούνται οι δικαστές  να αξιώνουν από την Πολιτεία να εξασφαλίσει αποδοχές που να θωρακίζουν την ανεξαρτησία των συναδέλφων της και να επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους».

Απευθυνόμενη η κυρία θάνου στις άλλες δύο εξουσίες (νομοθετική και εκτελεστική), υπογράμμισε: «Τους καλούμε να κατανοήσουν ότι η επίδειξη ενδιαφέροντος και η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για ποιοτική και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης είναι επένδυση και όχι παθητικό».

Πέρα από όλα αυτά, η πρόεδρος της Ένωσης για πρώτη φορά δημόσια ευχαρίστησε, κατ΄ επανάληψη, τον υπουργό Δικαιοσύνης  για την άμεση επίλυση ζωτικών ζητημάτων της Δικαιοσύνης (αύξηση θέσεων δικαστών και εισαγγελέων του πρώτου βαθμού,  μεταθέσεις δικαστών μετά την συμπλήρωση υπηρεσίας ενός έτους, προγραμματισμός πρόσληψης 250 δικαστικών υπαλλήλων, κ.λπ.).

Στις εργασίες της γενικής συνέλευσης παραβρέθηκαν ο  γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Θανάσης  Μπούρας, οι  βουλευτές Προκόπης Παυλόπουλος, Ζωή Κωνστατοπούλου, Χρήστος Κατσιώτης και  Χρισούλα Γιαταγάνα, εκπρόσωποι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, πρώην δικαστές και εισαγγελείς, δικηγόροι, κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...