Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Καμπάνα στον Τόλη από το ΣτΕ για την μην έκδοση αποδείξεων για τα ... νυχτοκάματά του

Έχασε, στο σύνολό της σχεδόν, τη δικαστική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο τραγουδιστής, Τόλης Βοσκόπουλος. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έριξε …καμπάνα στον λαϊκό τραγουδιστή για την μη έκδοση αποδείξεων από τις εμφανίσεις του σε νυχτερινά κέντρα της Αθήνας, τη δεκαετία του 1990, απορρίπτοντας αιτήσεις που εκείνος είχε καταθέσει για αναίρεση των σχετικών αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου.

Αρχικά οι οφειλές του καλλιτέχνη προς το ελληνικό δημόσιο είχαν υπολογιστεί μαζί με τις νόμιμες προσαυξήσεις στα 5,5 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον Μάιο του 2010 και είχε οδηγήσει στην παραίτηση της συζύγου του λαϊκού τραγουδιστή, Άντζελας Γκερέκου, από την θέση της υφυπουργού Τουρισμού.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις που είχε καταθέσει ο τραγουδιστής ζητώντας την αναίρεση προστίμων που του είχαν καταλογιστεί επειδή δεν είχε εκδώσει αποδείξεις για εμφανίσεις του σε νυχτερινά κέντρα. Πρόκειται για εμφανίσεις που έκανε ο Τ. Βοσκόπουλος το 1995 και οι αμοιβές του για αυτές ανέρχονταν στα 74,8 εκατ. δρχ. (219.515 ευρώ) και στα 16,5 εκατ. δρχ. (48.422 ευρώ).

Ακόμη, στο κενό έπεσε το αίτημα του τραγουδιστή για αναίρεση προστίμων που του είχαν επιβληθεί επίσης για μη έκδοση αποδείξεων από άλλες τις εμφανίσεις του σε νυχτερινά κέντρα αλλά και για μη έκδοση αποδείξεων για ποσά που είχε εισπράξει ως προκαταβολή από μελλοντικές συνεργασίες του με δισκογραφικές εταιρείες.  Από τις εμφανίσεις αυτές ο τραγουδιστής φέρεται σύμφωνα με τεκμαρτό υπολογισμό που έκανε η εφορία να εισέπραξε 64 εκατ. δρχ. (187.820 ευρώ). Επίσης, φέρεται να εισέπραξε ως προκαταβολή 40 εκατ. δρχ. (117.388 ευρώ) το 1995 για μελλοντικές δισκογραφικές συνεργασίες του.


Ξανά στο Δ. Εφετείο
Ακόμη, το ΣτΕ αναίρεσε, εν μέρει, απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που είχε επικυρώσει φορολογική παράβαση που είχε αποδοθεί στον Τ. Βοσκόπουλο επειδή δεν είχε δηλώσει καθαρό εισόδημα 1,5 εκατ. δρχ. (4.402 ευρώ) για το οικονομικό έτος 1996, το οποίο προέρχονταν από την ενοικίαση δυο διαμερισμάτων επί της Γ’ Σεπτεμβρίου.

Η εν λόγω απόφαση του Εφετείου αναιρέθηκε εν μέρει από το ΣτΕ, ως πλημμελώς αιτιολογημένη, καθώς σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, περιορίστηκε στην ιδιότητα του τραγουδιστή ως ιδιοκτήτη των ακινήτων και παρέλειψε να εξετάσει ποιος είχε πράγματι αποκτήσει τα αντίστοιχα εισοδήματα (σ..σ ο καλλιτέχνης είχε ισχυριστεί ότι τέως σύζυγος του είχε προβεί στην εκμίσθωση των ακινήτων και ότι είχε αποκτήσει η ίδια τα μισθώματα με αποτέλεσμα να μην είναι υπόχρεος εκείνος να τα δηλώσεις).  Έτσι, κατά το σκέλος αυτό η υπόθεση παραπέμφθηκε για νέα κρίση στο Διοικητικό Εφετείο.

Κατά πλειοψηφία  το ΣτΕ αναίρεσε εν μέρει άλλη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που αφορά παραβάσεις που αποδόθηκαν στον Τόλη Βοσκόπουλο για αμοιβές 17, 5 εκατ. δρχ. (51.357 ευρώ) που εισέπραξε για συγκεκριμένες εμφανίσεις του στη Γερμανία, το 1995, χωρίς όμως να εκδώσει αποδείξεις. (σ.σ. στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου γίνεται επίκληση συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου βάση του οποίου η προηγούμενη σύζυγός του διαχειρίζονταν τότε τις υποθέσεις του και υπαινίσσεται ότι μπορεί καθ υπέρβαση της εξουσιοδότησης να υπέγραψε τη συμφωνία των εμφανίσεων που έγιναν).

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε εκκρεμότητα παραμένουν άλλα ζητήματα τεκμαρτού υπολογισμού εισοδήματος με βάση δαπάνες που είχε γίνει γνωστό ότι πραγματοποίησε ο Τόλης Βοσκόπουλος με την ενοικίαση ακριβών διαμερισμάτων στην Ηρώδου Αττικού και μπανγκαλόους στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

Η υπόθεση εξετάστηκε από το Β’  Τμήμα του ΣτΕ  το οποίο εξέδωσε έξι αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...