Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ξεκινά η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στο Πρωτοδικείο Αθηνών

Από την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων (e-justice) στο Πρωτοδικείο Αθηνών και μέσα στα επόμενα 1,5 με 2 χρόνια θα επεκταθεί το μέτρο αυτό και σε όλα τα δικαστήρια της χώρας.
Αυτό ανέφερε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσιάστηκε η εφαρμογή του νέου συστήματος συνολικού κόστους 100 εκατ. ευρώ το οποίο θα καλυφθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του από πόρους του ΕΣΠΑ.
Για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος της «Ηλεκτρονικής Δίκης» έχει συνεργαστεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το Πρωτοδικείο Αθηνών και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Το έργο έχει ολοκληρωθεί τεχνικά και αναμένεται εντός των επομένων ημερών να ξεκινήσει η εφαρμογή του.
Έτσι, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα κατάθεσης δικογράφων προβλέπει την αφαίρεση από τα δικαστήρια όλων των εγγράφων στην πολιτική δίκη (ασφαλιστικά μέτρα, αγωγές, αυτοκίνητα, εργατικές διαφορές κ.λπ.). Τα έγγραφα θα υποβάλλονται πλέον με ηλεκτρονική μορφή από τους δικηγόρους.
Ήδη, από το Σεπτέμβριο 2011 εφαρμόζεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών η διαδικασία «Ταχείας Εξυπηρέτησης» (Fast Lane) για την κατάθεση δικογράφων. Μετά τη διαδικασία αυτή οι δικηγόροι μπορούν να παραδίδουν το δικόγραφο σε ειδικό γραφείο, λαμβάνοντας ταυτόχρονα αριθμό πρωτοκόλλου, ενώ την επόμενη εργάσιμη ημέρα μπορούν να το παραλάβουν, μαζί με τα σχετικά αντίγραφα και τον προσδιορισμό της δικασίμου, αποφεύγοντας τη, συχνά πολύωρη, αναμονή.
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι μέσα στο 2012 αναμένονται να ολοκληρωθούν τα εξής έργα:
1. Αναμόρφωση του συστήματος συλλογής στατιστικών και
2. Στατιστική μελέτη για τις εκκρεμείς μη φορολογικές υποθέσεις.
Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά ανασχεδιάζεται το σύστημα των στατιστικών της Δικαιοσύνης με τέτοιο τρόπο ώστε να παράσχει πληροφόρηση ορθή, πλήρη και χρήσιμη για τη χάραξη πολιτικής, την επίτευξη της διαφάνειας και τη λογοδοσία του συστήματος Δικαιοσύνης απέναντι στην κοινωνία.
Ακόμη, θα υλοποιηθούν μέσα στο 2012:
α) Το ηλεκτρονικό πινάκιο: Με το έργο αυτό θα δίνεται η δυνατότητα να αναρτάται στο Διαδίκτυο το καθημερινό πινάκιο των δικαστηρίων και να ενημερώνεται συνεχώς στη διάρκεια της ημέρας.
β) Η ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων Ποινικού Μητρώου στα κράτη-μέλη της ΕΕ- ICRS. Το έργο αυτό θα επιτρέψει ηλεκτρονικά την ταχύτερη ενημέρωση του κράτους-μέλους της Ε.Ε. για αμετάκλητη καταδίκη υπηκόου του από άλλο κράτος μέλος.
Εξάλλου, μέσα στο 2012 αναμένεται η έναρξη υλοποίησης των ακόλουθων έργων:
1) Εθνικό ποινικό μητρώο (ολοκλήρωση το 2013). Με το έργο αυτό θα επεκταθεί η μηχανοργάνωση σε όλα τα τμήματα Ποινικού Μητρώου της χώρας, πέρα από τα επτά ήδη μηχανογραφημένα τμήματα (Αθήνα, Πειραιάς, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Βόλος, καθώς και το αυτοτελές Τμήμα Ποινικού Μητρώου του υπουργείου Δικαιοσύνης).
2) Ηλεκτρονικές υπηρεσίες καταστημάτων κράτησης (ολοκλήρωση το 2013). Με το έργο αυτό πρόκειται να μηχανογραφηθούν όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και να συνδεθούν με την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
3) Αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ολοκλήρωση το 2013).
Μέσα στο 2012 προγραμματίζεται η προκήρυξη των παρακάτω έργων:
α) Ψηφιακή καταγραφή, απομαγνητοφώνηση, τήρηση και διάθεση πρακτικών συνεδριάσεων. Το έργο αυτό αφορά την επέκταση της τήρησης πρακτικών με τη μέθοδο της μαγνητοφώνησης-απομαγνητοφώνησης στα Ειρηνοδικεία, και τις ποινικές/πολιτικές διαδικασίες στα Πρωτοδικεία και Εφετεία, καθώς και την τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου.
β) Βελτιστοποίηση της Ροής Ποινικής, Πολιτικής και Διοικητικής Διαδικασίας. Το έργο αυτό έχει ως στόχο να μελετήσει τις δυσλειτουργίες του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, σε όλες τις βαθμίδες, και να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπισή τους.
γ) Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ -ολοκλήρωση 2013-14). Αναλυτικότερα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα υπάρξει ένα ηλεκτρονικό σύστημα για την παρακολούθηση της πορείας οποιασδήποτε υποθέσεως εισάγεται στη Δικαιοσύνη. Το ΟΣΔΔΥ θα επιτρέψει την ηλεκτρονική ανταλλαγή εγγράφων και φακέλων και την ηλεκτρονική διασύνδεση με άλλους φορείς του Δημοσίου, όπως η Αστυνομία, το υπουργείο Οικονομικών κ.ά.
Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε επίσης ότι για την υλοποίηση του προγράμματος «Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης», έχουν συμπεριληφθεί στο νέο νόμο για τη «δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής» μια σειρά από διατάξεις προς το σκοπό της ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου.
Ενδεικτικά:
α) Προβλέπεται η ηλεκτρονική κατάθεση, πέραν του εισαγωγικού της δίκης δικογράφου, τόσο των προτάσεων όσο και των σχετικών εγγράφων.
β) Καταργείται η θεώρηση της απόφασης του δικαστή με τη θέσπιση της υποχρέωσης του εισηγητή δικαστή να συντάσσει την απόφαση σε ηλεκτρονική μορφή, και τη δημοσίευσή της σε δημόσια συνεδρίαση.
γ) Προβλέπονται διατάξεις για την ηλεκτρονική κατάθεση και επίδοση δικογράφου στη διοικητική δίκη.
δ) Προβλέπεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης της μήνυσης, καθώς και των σχετικών συνοδευτικών εγγράφων.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...