Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) και ζητεί να ακυρωθεί η από 30 Δεκεμβρίου 2011 απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου με την οποία καταργήθηκαν 1.888 κενές οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων σε όλα τα δικαστήρια της χώρας.

Η ΟΔΥΕ υποστηρίζει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση η οποία εκδόθηκε κατ' επιταγήν των διατάξεων του Ν. 4024/2011 για το ενιαίο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία, είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Η ΟΔΥΕ υποστηρίζει ότι στις καταργούμενες κενές οργανικές θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων (Ν. 4024/2011) δεν περιλαμβάνονται οι κενές οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται ότι το υπηρεσιακό συμβούλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας το περασμένο έτος έκρινε με την υπ' αριθμ. 42/2011 απόφασή του ότι δεν μπορούν να καταργηθούν οι κενές οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι από τις διατάξεις του Ν. 4024/2011 προκύπτει ότι στις καταργούμενες κενές οργανικές θέσεις στο δημόσιο τομέα δεν περιλαμβάνονται «οι κενές οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων».

Συγκεκριμένα, οι δικαστικοί υπάλληλοι υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης είναι προεχόντως αντισυνταγματική, αφού οδηγεί στην ακύρωση κατ' ουσίαν του δικαιώματος δικαστικής προστασίας που ερείδεται στο άρθρο 20 του Συντάγματος.

Και αυτό γιατί, με την κατάργηση κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, από την ήδη υπάρχουσα, γεγονός που ματαιώνει στην ουσία του το προστατευόμενο συνταγματικό δικαίωμα του άρθρου 20.

Παράλληλα, υπογραμμίζει η ΟΔΥΕ, η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στο άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, αφού με την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, αναιρείται το δικαίωμα της εκδίκασης των υποθέσεων, εντός ευλόγου προθεσμίας, όπως αυτή παραπάνω με τη νομολογία εξειδικεύεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...