Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

Kάθειρξη από 5 χρόνια και πάνω για το «φακελάκι» στο Δημόσιο

Αυστηρότερες ποινές προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης - Έως και 150.000 ευρώ το πρόστιμο - Θα προστατεύονται ως μάρτυρες όσοι αποκαλύπτουν στοιχεία για περιπτώσεις δωροδοκίας


Αυστηροποιείται το νομοθετικό πλαίσιο  καταπολέμησης της διαφθοράς, με νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου το οποίο δόθηκε προς διαβούλευση.


Το νομοσχέδιο βάζει τέλος σε όσους κρατικούς αξιωματούχους βάζουν το δάκτυλο στο μέλι είτε για προσωπικό όφελος όπως είναι οι  πολιτικοί, βουλευτές κ.λ.π.,  αλλά και για όσους το βάζουν για  να εκδώσουν θετικές αποφάσεις, όπως είναι  δικαστές όλων των βαθμών.

Ειδικότερα, ο κ. Αθανασίου έδωσε για διαβούλευση το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προστασία των  μαρτύρων  «δημοσίου συμφέροντος».

Με το επίμαχο νομοσχέδιο επέρχονται τροποποιήσεις σε πλειάδα διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν την δωροληψία πολιτειακών και πολιτικών αξιωματούχων που ξεκινούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό, μέλη της κυβέρνησης, δημάρχους κ.λ.π. και φθάνουν μέχρι τον τελευταίο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ακόμα, αυστηροποιούνται οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την δωροληψία δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων, ενώ ταυτόχρονα καταλαμβάνει το νομοσχέδιο και όσους εργάζονται με οποιαδήποτε ιδιότητα στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, απλώνεται πέπλο προστασίας σε όσους μάρτυρες συμβάλλουν στην αποκάλυψη αξιόποινων πράξεων. Μάλιστα οι μάρτυρες αυτοί χαρακτηρίζονται  ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος». Παράλληλα προβλέπονται μέτρα επιείκειας για όσους συμβάλλουν στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς.

Εξάλλου, καταργείται το πλαφόν στο ύψος του ποσού της δωροδοκίας σύμφωνα με το οποίο επέρχεται ποινική δίωξη.

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει ποινές άνω των πέντε ετών (κάθειρξη) και χρηματικές ποινές από 5.000 έως 150.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...