Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012

Πενθήμερο κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι δικαστές

Την πανελλαδική διακοπή των συνεδριάσεων των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων για πέντε μέρες από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους (17 Σεπτεμβρίου) αποφάσισε ομόφωνα το απόγευμα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Οι διακοπές των συνεδριάσεων θα ξεκινούν στις 10:00 και θα διαρκούν έως το τέλος του ωραρίου, δηλαδή έως τις 15.30.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σχεδιαζόμενες περικοπές των αποδοχών τους οι δικαστές αποφάσισαν παράλληλα την αναστολή δημοσίευσης δικαστικών αποφάσεων εκτός των κατεπειγουσών. Οι δικαστές θα υποβάλουν επίσης στους διευθύνοντες τα δικαστήρια (προϊσταμένους τους) αίτημα για διάθεση υλικοτεχνικής υποστήριξης (γραφεία, βιβλία, χαρτί, κ.λπ.), έτσι ώστε να εργάζονται στα δικαστήρια και όχι στα σπίτια τους. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει προγραμματίσει ακόμη έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της για τις 22 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα κατέλθει, ή όχι, σε απεργία το δικαστικό σώμα.

Ενδεικτικό του κλίματος αναβρασμού που επικρατεί στον δικαστικό κλάδο είναι ότι τις προσεχείς μέρες οι ενώσεις των δικαστών συγκαλούν συνελεύσεις προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου, στις 12:00 συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης των Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου με αντικείμενο τις επικείμενες μεταβολές του ειδικού μισθολογίου των δικαστικών.

Δύο μέρες μετά, στις 14 Σεπτεμβρίου, τα μέλη της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών σε Γενική Συνέλευση θα καθορίσουν τη στάση των διοικητικών δικαστών.

Παράλληλα, στις 16 Σεπτεμβρίου (10:00) στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κατά την οποία θα αποφασισθεί η μορφή των κινητοποιήσεων των εισαγγελέων, σε περίπτωση που η πολιτεία προβεί σε περαιτέρω περικοπές των αποδοχών τους.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει αποφασιστεί η διοργάνωση πανδικαστικών συγκεντρώσεων στις 17/9 στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις εφετειακές έδρες της χώρας με ταυτόχρονη διακοπή των συνεδριάσεων των δικαστηρίων και διακοπή λειτουργίας των εισαγγελικών γραφείων.

Το πρωί εκπρόσωποι του κλάδου επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Οι δικαστές έθεσαν υπ’ όψιν του κ. Σαμαρά ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των αποδοχών τους, τα οποία είχαν θέσει υπόψη και στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν μαζί του.

«Ο Πρωθυπουργός μας άκουσε με προσοχή. Θεωρούμε ότι τουλάχιστον έδωσε την προσοχή, την οποία έπρεπε να δώσει. Είχαμε τη σωστή αντιμετώπιση, εννοούμε από πλευράς σεβασμού του θεσμικού μας ρόλου», δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι «θα φανεί πλέον εκ του αποτελέσματος ποια θα είναι η έκβαση».

Τελευταία ελπίδα των δικαστών παραμένει η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση την Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...