Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

«Οχι» σε «δωρεάν» μηνύσεις, λέει η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ/ Αγγελιοφόρος

Την άρνηση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης να παραλάβει «δωρεάν» μηνύσεις για αυτεπάγγελτα διωκόμενες πράξεις καταγγέλλουν δικηγόροι.

Οπως επισημαίνουν, η Εισαγγελία αρνείται να παραλάβει οποιαδήποτε μήνυση χωρίς να συνοδεύεται από παράβολο των 100 ευρώ, παρά τα όσα ορίζονται από το νόμο και τις σχετικές γνωμοδοτήσεις.

Για το όλο θέμα έχει ήδη διαβιβαστεί αναφορά στη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και ζητείται η άμεση επίλυση του προβλήματος.

«Δεν δικαιούται...»

«Είναι απόλυτα σαφές και δεν δικαιολογείται καμία παρερμηνεία ότι ο εγκαλών ή μηνυτής για τα αυτεπάγγελτα διωκόμενα εγκλήματα δεν καταθέτει το παράβολο των 100 ευρώ. Ομως η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης αρνείται και να παραλάβει ακόμη οποιαδήποτε έγκληση ή μήνυση, εάν δεν έχει κατατεθεί παράβολο, πράγμα που κατ' αρχήν δεν δικαιούται, αφού η μη κατάθεση του παραβόλου ελέγχεται μετά την κατάθεση της έγκλησης ή μήνυσης κατ' άρθρον 47 του ΚΠΔ και αν δεν υπάρχει το παράβολο, για τα αδικήματα βέβαια που προβλέπεται, δηλ. μόνο για τα κατ' έγκληση διωκόμενα, τότε απορρίπτει ως απαράδεκτη την έγκληση ή μήνυση», υπογραμμίζεται στην αναφορά του δικηγόρου Γιάννη Βασιλακάκη.

Ο ίδιος αναφέρει ότι πρόσφατα απλήρωτος εργαζόμενος που προσέφυγε κατά του εργοδότη του στα ποινικά δικαστήρια για μη καταβολή δεδουλευμένων υποχρεώθηκε να καταβάλει το παράβολο των 100 ευρώ!

«Υποχρεώνεται δηλαδή ο μισθωτός που δεν πληρώνεται απ' τον εργοδότη του και δεν έχει τα απαραίτητα χρήματα να επιβιώσει, για να τύχει της άμεσης δικαστικής προστασίας από το αδίκημα του εργοδότη του που αυτεπάγγελτα διώκεται για τη μη καταβολή μισθού κ.λπ., να ανεύρει 100 ευρώ για να ζητήσει αυτήν την προστασία.

Με το... ταχυδρομείο

»Επίσης η δικαιούμενη για τα ανήλικα παιδιά της μητέρα, διατροφή που επιδικάσθηκε από το δικαστήριο, για να ζητήσει την άμεση δικαστική προστασία απ' την μη συμμόρφωση του πατέρα για την καταβολή της επιδικασθείσης διατροφής (άρθρο 358 ΠΚ) θα πρέπει να καταθέσει παράβολο 100 ευρώ. Εφθασαν στο σημείο οι πολίτες να αναγκάζονται να στέλνουν ταχυδρομικά ή και με δικαστικό επιμελητή τις μηνύσεις για αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, προκειμένου να ζητήσουν τη δικαστική προστασία, η οποία όχι μόνο δεν είναι άμεση, δηλαδή δεν μπορεί να εφαρμοστεί η διαδικασία του αυτοφώρου, με την πρακτική αυτή, αλλά είναι και χρονοβόρα, αφού οπωσδήποτε ο εισαγγελέας θα διατάξει προανάκριση και όχι την απευθείας κλήση του κατηγορουμένου στο ακροατήριο. Με τον τρόπο αυτόν, λοιπόν, δηλαδή με την άρνηση παροχής δικαστικής προστασίας και την παράβαση της αρχής της νομιμότητας εις βάρος των πολιτών, γίνεται η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων», σημειώνεται στην αναφορά του δικηγόρου προς το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Ο δικηγόρος ζητά να ενημερωθεί αμέσως η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καθώς επισημαίνει ότι από το 2009 υπάρχει σχετική γνωμοδότηση, ενώ ζητείται και παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ακόμη και της επιστροφής στους πολίτες των χρημάτων που έδωσαν για παράβολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...