Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2012

Έρχεται "Καλλικράτης" και στο Ειρηνοδικεία

Στα «σκαριά» βρίσκεται σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο προβλέπεται η συγχώνευση των μισών και πλέον Ειρηνοδικείων από τα 301 που λειτουργούν συνολικά σε όλη τη χώρα. Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος θα προωθηθεί άμεσα για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η συγχώνευση των Ειρηνοδικείων κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς κατά τις τελευταίες δεκαετίες αρκετά από αυτά έχουν καταστεί ανενεργά, χωρίς -πολλές φορές- δικαστή και γραμματέα ή υπολειτουργούν με ελάχιστες υποθέσεις το χρόνο, επιβαρύνοντας το ελληνικό Δημόσιο με δυσανάλογες για τη χρησιμότητά τους δαπάνες.

Bασικό κριτήριο για τη συγχώνευση των «άγονων» ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων της χώρας αποτέλεσε ο μικρός αριθμός έκδοσης αποφάσεων. Για παράδειγμα υπάρχουν Ειρηνοδικεία που το 2010 εξέδωσαν από καμία έως εννέα πολιτικές αποφάσεις.

Επισημαίνεται ότι από τις συγχωνεύσεις θα προκύψουν σημαντικότατα οικονομικά οφέλη, καθώς υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση δημόσιας δαπάνης σε ετήσια βάση θα ανέλθει συνολικά στο 1.000.000 ευρώ. Σήμερα, ποσό που αγγίζει τα 510.000 ευρώ αναλώνεται αποκλειστικά και μόνον για μισθώματα, πέραν των χρημάτων που διατίθενται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των υπό συγχώνευση Ειρηνοδικείων.

Παράλληλα, από την ενοποίηση θα προκύψει πλεονάζων αριθμός σε ειρηνοδίκες και δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι, σε συνδυασμό με την πρόσληψη 160 νέων ειρηνοδικών, θα ενισχύσουν τα Ειρηνοδικεία, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες που θα δημιουργηθούν από τη μεταφορά δικαστικής ύλης σε αυτά από τα Μονομελή Πρωτοδικεία, όπως προβλέπει ο νόμος 4055/2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...