Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

Αλλάζει ριζικά ο Σωφρονιστικός Κώδικας

Αλλάζει ριζικά ο Σωφρονιστικός Κώδικας Ριζοσπαστικές αλλαγές επέρχονται στο Σωφρονιστικό Κώδικά οι οποίες δίνουν πνοή ανάσας στους κρατούμενους ενώ παράλληλα υλοποιούνται αιτήματα ετών συλλογικών φορέων, όπως είναι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ.ά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα θα εισηγηθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, μεταξύ των άλλων, την εισαγωγή προγραμμάτων υποκατάστατων ουσιών στους τοξικοεξαρτημένους κρατούμενους, την αλλαγή του τρόπου χορήγησης των αδειών, τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, τη συνεύρεση των κρατουμένων με τους συγγενείς τους (σύζυγο, κ.λπ.) και την καθιέρωση σώματος επισκεπτών.

Σύμφωνα πάντα με τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, μια από τις σημαντικότερες αλλαγές στο Σωφρονιστικό Κώδικα είναι η χορήγηση μεθαδόνης στους κρατούμενους. Σήμερα, υπάρχει μεν θεραπευτικό πρόγραμμα, το οποίο όμως δεν προβλέπει τη χρήση υποκατάστατων ουσιών. Ακόμη, για τους κρατούμενους χρήστες προβλέπεται ευεργετικός υπολογισμός των ποινών, εφόσον μετέχουν σε πρόγραμμα αποκατάστασης, ενώ θα έχουν και ευνοϊκή μεταχείριση στο καθεστώς των μεταγωγών.
Ακόμη, προβλέπεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η συνεύρεση των κρατουμένων με τους συζύγους ή τους συντρόφους τους, χωρίς την παρουσία σωφρονιστικών υπαλλήλων, σε ειδικούς χώρους των φυλακών οι οποίο θα διαμορφωθούν για το σκοπό αυτό.
Την ίδια στιγμή αλλάζει ο τρόπος και οι όροι χορήγησης των αδειών των κρατουμένων, ενώ προβλέπεται και η χορήγηση έκτακτων αδειών προκειμένου να παραβρεθούν σε εκδηλώσεις, σε απονομή βραβείων, κ.λπ. Παράλληλα, θεσπίζεται Σώμα Επισκεπτών που θα συγκροτείται από εκπροσώπους του Δικηγορικού και Ιατρικού Συλλόγου όπως και άλλων φορέων,ενώ θα είναι πλέον ελεύθερη η είσοδος στα καταστήματα κράτησης της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, του Συνηγόρου του Πολίτη και της διακομματικής επιτροπής της Βουλής.Επίσης, μεταβολές επέρχονται και στο καθεστώς των μεταγωγών των κρατουμένων. Έτσι, κεντρικό πρόσωπο, που θα έχει τον κυρίαρχο λόγο, για τις μεταγωγές θα είναι αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και όχι ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως προβλέπεται νομοθετικά σήμερα, ενώ παράλληλα αλλάζει και η σύνθεση των πειθαρχικών οργάνων των καταστημάτων κράτησης και των συμβουλίων φυλακής.
Τέλος, οι κρατούμενοι θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ και να κάνουν χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή για εκπαιδευτικούς λόγους από μονάδες εγκατεστημένες σε κοινόχρηστο χώρο της φυλακής και υπό την εποπτεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...