Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Δεν αναστέλλει το ΣτΕ το «πάγωμα» των έργων εκτροπής του Αχελώου

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν έκανε δεκτό το αίτημα του υπουργείου Υποδομών να ανασταλεί το «πάγωμα» των έργων εκτροπής του Αχελώου ποταμού στον θεσσαλικό κάμπο.
Αντίθετα, ζήτησε από το υπουργείο Υποδομών μέσα σε έναν μήνα να υποδείξει τα αναγκαία εκείνα μέτρα προσωρινής υποστήριξης της σήραγγας και αντλήσεως των υδάτων.
Πιο συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2010 η Ολομέλεια του ΣτΕ «πάγωσε» προσωρινά για ακόμη μία φορά τα έργα εκτροπής του ποταμού Αχελώου και σταμάτησε τη λειτουργία όσων έργων έχουν ολοκληρωθεί.
Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχει ακυρώσει τρεις φορές την εκτροπή του Αχελώου κατά τα έτη 1994, 2000 και 2005. Οι σύμβουλοι Επικρατείας θα ασχοληθούν και πάλι με την εκτροπή του Αχελώου, αφού λάβουν τις απαντήσεις από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους στα 14 ερωτήματα, που έστειλαν τον Οκτώβριο του 2009 στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).
Το περασμένο έτος η Ολομέλεια του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ, υπό τον πρόεδρό της Π. Πικραμμένο, έκανε δεκτή την αίτηση της WWF - Ελλάς (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση), παρά το γεγονός ότι υπέρ της συνέχισης των έργων είχαν ταχθεί το δημόσιο, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λάρισας και Μαγνησίας, οι τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων των νομών Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας και η ΔΕΗ.
Το υπουργείο Υποδομών, ωστόσο, επανήλθε στο θέμα με νέα αίτησή του. Σημειώνεται ότι αρχικά είχε κατατεθεί κοινή αίτηση των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος, αλλά στη συνέχεια υποβλήθηκε παραίτηση από την αίτηση αυτή και επαναλήφθηκε με το ίδιο περιεχόμενο μόνο από το υπουργείο Υποδομών. Αντίστοιχη αίτηση κατέθεσαν και οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις πέριξ της εκτροπής του Αχελώου.
Με τις αιτήσεις τους το υπουργείο και οι φορείς ζητούσαν να ανασταλεί η υπ' αριθμ. 141/2010 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που «πάγωσε» την εκτροπή.
Ειδικότερα, το υπουργείο Υποδομών υποστήριξε ότι πρέπει επειγόντως να επιτραπεί η λήψη μέτρων προς αποτροπή του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης της σήραγγας, διότι, εάν μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας τελικώς επιτραπεί η χρήση της, θα απαιτηθεί πολύ μεγαλύτερο κόστος ολοκλήρωσης των αναγκαίων εργασιών, λόγω της ανάγκης εκτέλεσης νέων εκσκαφών και απομάκρυνσης των υλικών, που θα έχουν καταπέσει στη σήραγγα.
Μάλιστα, το υπουργείο προσκόμισε εκθέσεις διεθνών εμπειρογνωμόνων και περιβαλλοντολόγων.
Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι «η αίτηση ανάκλησης μπορεί να γίνει δεκτή μόνο κατά το μέρος που συνίσταται στη λήψη μέτρων αναγκαίων για την προσωρινή, έως τη λήξη της εκκρεμοδικίας, ευστάθεια της σήραγγας».
Οι δικαστές προσθέτουν ότι «δεδομένου ότι κατά τα διαλαμβανόμενα στην πρώτη έκθεση πραγματογνωμοσύνης τα ήδη υπάρχοντα μέτρα προσωρινής υποστήριξης έχουν φθαρεί από την πάροδο του χρόνου και τη δράση του ύδατος ενός της σήραγγας, η Επιτροπή του ΣτΕ καλεί τη Διοίκηση (σ.σ. υπουργείο Υποδομών) όπως, εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης, υποδείξει τα απολύτως αναγκαία μέτρα ενίσχυσης ή αντικατάστασης των προσωρινών υποστηρίξεων και αντλήσεων που θα διασφαλίζουν την ευστάθεια της σήραγγας έως της λήξη της εκκρεμοδικίας».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...