Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Προς αναβολή η δίκη Μαντέλη

Οι συνήγοροι θα προβάλουν το ότι είναι δύσκολος ο προσδιορισμός της ζημιάς της υπόθεσης με δεδομένο ότι είναι στην ανάκριση ακόμη η μεγάλη δικογραφία για τη σύμβαση του ΟΤΕ


Με αιτήματα αναβολής της διαδικασίας αναμένεται να αρχίσει τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου η δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Αναστάσιο Μαντέλη και άλλους τέσσερις για δωροδοκία από την εταιρεία Siemens με 450.000 γερμανικά μάρκα σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Η δίκη αυτή είναι αντικείμενο μιας μεγάλης υπόθεσης (τη σύμβαση 8002 ΟΤΕ - Siemens) η οποία βρίσκεται στην ανάκριση, έχει πάντως μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς είναι η πρώτη για ένα σκάνδαλο που απασχόλησε ιδιαίτερα την κοινή γνώμη και στοχοποίησε μεγάλα πολιτικά ονόματα.


Ο πρώην υπουργός δικάζεται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αφού η κυρία πράξη της δωροδοκίας έχει παραγραφεί. Ενώ αποτελεί μέρος της μεγάλης υπόθεσης της σύμβασης, θα βρεθεί ενώπιον της έδρας χωριστά με άλλους τέσσερις διότι έχουν περάσει 15 χρόνια από την εποχή που διακινήθηκαν τα δύο επίμαχα εμβάσματα και κινδυνεύει και αυτή με παραγραφή. Ολα αυτά για ένα έγκλημα μάλλον ομολογημένο, αφού ο ίδιος ο Αν. Μαντέλης έχει παραδεχτεί τη «χορηγία», όπως χαρακτηρίζει τα δύο εμβάσματα συνόλου 450.000 γερμανικών μάρκων ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής το 2010.

Πώς θα κινηθούν οι συνήγοροι
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η δίκη αυτή να αναβληθεί, αφού είναι απολύτως δύσκολος ο προσδιορισμός της ζημιάς της υπόθεσης με δεδομένο ότι η μεγάλη δικογραφία με ταυτόσημο αντικείμενο εκκρεμεί στην ανάκριση (Νικολακέα, Πιπιλίγκα) και ολοκληρώνεται σε μερικές εβδομάδες. Οι συνήγοροι του Αν. Μαντέλη, Γ. Ηρειώτης, και του άλλου κατηγορουμένου, του πρώην στελέχους της Siemens Ηλία Γεωργίου, Αγγελος Πάρσαλης, θα αναπτύξουν πιθανότατα το αίτημα αναβολής για την ενιαία εκδίκαση της υπόθεσης και βεβαίως μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης.

Αντίθετα, η άλλη κατηγορουμένη, η εφοριακός Αντωνία Μάρκου, δεν αναμένεται να υποστηρίξει το αίτημα, αφού η ίδια λόγω της αμετάκλητης κατηγορίας έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από τη ΔΟΥ όπου υπηρετούσε. Η Αντωνία Μάρκου είναι εκείνη στο όνομα της οποίας είχε ανοιχτεί ο λογαριασμός στην ελβετική τράπεζα UBS από όπου εμβάστηκε αρχικά το ποσό των 250.000 γερμανικών μάρκων προς λογαριασμό με άλλο παρένθετο πρόσωπο, τον κουμπάρο του Αν. Μαντέλη, επίσης κατηγορούμενο σε αυτή τη δίκη Γ. Τσουγκράνη. Η Αντωνία Μάρκου μετά και την ομολογία του Ηλ. Γεωργίου ότι πραγματικός δικαιούχος του επίμαχου λογαριασμού ήταν ο ίδιος, αλλά έστειλε το έμβασμα με εντολή της μητρικής γερμανικής εταιρείας, ελπίζει ότι θα τύχει ελαφράς ποινικής μεταχείρισης από το δικαστήριο και θα επιστρέψει στην υπηρεσία της.

Τα τότε στελέχη του ΟΤΕ
Και ο Ηλ. Γεωργίου πάντως φαίνεται ότι δεν επιθυμεί τη συνέχιση της δίκης, αφού είναι ήδη κατηγορούμενος για δωροδοκία και άλλων υπαλλήλων του ΟΤΕ, οι οποίοι θα δικαστούν χωριστά. Ιδιαίτερα θα κριθεί για τη μεταφορά ποσών στο άλλοτε στέλεχος του ΟΤΕ Γ. Σκαρπέλη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και το αμετάκλητο βούλευμα, η ζημιά από τη σύμβαση για τον ΟΤΕ (τότε ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο, σήμερα σε γερμανική εταιρεία) είναι 68.000.000 ευρώ. Οι δύο συνήγοροι όμως θα υποστηρίξουν ότι αυτό το ποσό αφορά συνολικά τη σύμβαση και δεν μπορεί να εντοπιστεί ειδικά για τη δίκη Μαντέλη - Γεωργίου.

Μαζί τους πάντως έχει παραπεμφθεί για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αν. Μαντέλη, Αριστείδης Μαντάς. Επειτα από γραφολογική εξέταση διαπιστώθηκε ότι σημείωμα της δικογραφίας που καθοδηγούσε τους Γερμανούς να καταθέσουν τα χρήματα για λογαριασμό του πρώην υπουργού, αλλά με το ψευδώνυμο Α. ROCOS, γράφτηκε από τον Αρ. Μαντά. Κατηγορείται λοιπόν και εκείνος με τη σειρά του για τα ίδια αδικήματα στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Κλειδί ο νόμος 4022
Σε κάθε περίπτωση, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ύστερα από πρόταση του εισαγγελέα θα αποφασίσει για τη συνέχιση ή μη της διαδικασίας. Αν τελικά απορριφθούν τα αιτήματα αναβολής με κύριο άξονα τον Ν. 4022, όπως τροποποιήθηκε το 2013, που είναι περιοριστικός για τη δυνατότητα αναβολής των οικονομικών υποθέσεων, τότε θα συνεχιστεί η διαδικασία με άλλες ενστάσεις, όπως αυτή της παραγραφής.

Αν πάλι το δικαστήριο μπει στην ουσία, είναι βέβαιο ότι θα τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα που αφορούν την κυκλοφορία πολιτικού χρήματος εκείνη την περίοδο. Οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι και για το 1 εκατ. γερμανικά μάρκα που φέρεται να εισέπραξε ο Θόδωρος Τσουκάτος για το ΠαΣοΚ με κατηγορουμένους στη μεγάλη δικογραφία (77 κατηγορούμενοι) ακόμη και σήμερα υπαλλήλους του κόμματος. Η δίκη θα έχει ασφαλώς και πολιτικές αναταράξεις σε μια εποχή που έτσι ή αλλιώς βάλλεται ιδιαίτερα το ένα κόμμα της συγκυβέρνησης και για άλλη υπόθεση, όπως της προμήθειας των υποβρυχίων και των σχετικών συμβάσεων.

ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 8 Νοεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...