Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Αρειος Πάγος: Στο Αυτόφωρο η φοροδιαφυγή - πρόκληση

Με την παραδοχή ότι οι πολλές και αποσπασματικές νομοθετικές παρεμβάσεις για τη φοροδιαφυγή έχουν δημιουργήσει ένα θολό τοπίο ακόμη και στους δικαστές, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής εξέδωσε, χθες, πολυσέλιδη εγκύκλιο - οδηγό προς τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών της χώρας, για τον χειρισμό των υποθέσεων. 

Με την παραγγελία, ο κ. Παντελής ανάβει το πράσινο φως για την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας για εγκλήματα φοροδιαφυγής, χαρακτηρίζοντας απολύτως επιβεβλημένη την εφαρμογή της στις περιπτώσεις στις οποίες το ύψος του ποσού των οφειλών υπερβαίνει το ποσό των 75.000 ευρώ (διακράτηση του ΦΠΑ, του ΦΚΕ κ.λπ.) ή στις περιπτώσεις που το βεβαιωμένο χρέος που δεν έχει καταβληθεί ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

«Σε ιδιαίτερα προκλητικές περιπτώσεις διακράτησης ΦΠΑ κ.λπ. και μη καταβολής βεβαιωμένων στο Δημόσιο χρεών (από οφειλέτες που προτιμούν να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις τραπεζικές τους καταθέσεις, παρά να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, εμπαίζοντας τους συνεπείς φορολογούμενους), στο πλαίσιο τόσο της γενικής όσο και της ειδικής πρόληψης, η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας είναι και νόμιμη και επιβεβλημένη», αναφέρει.

Ζητεί να μην εφαρμόζεται το αυτόφωρο για ποσά που μόλις υπερβαίνουν το ελάχιστο όριο πέραν του οποίου η πράξη καθίσταται αξιόποινη, που είναι τα 5.000 ευρώ.

Πάντως, δέχεται ότι η νομοθετική πρόβλεψη να θεωρούνται ως διαρκή και συνεπώς ως αυτόφωρα τα φορολογικά αδικήματα θα κριθεί στην πράξη από τα δικαστήρια, κατά πόσο, δηλαδή, είναι συμβατή με τις συνταγματικές διατάξεις.

Οπως σημειώνει, «μέχρι την παγίωση της νομολογίας η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας σε περιπτώσεις ακραίας και προκλητικής φοροδιαφυγής δεν μπορεί εκ προοιμίου να αποκλειστεί».

Στην εγκύκλιο αναφέρει ακόμη ότι επιβάλλεται να οριστούν στις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών ιδιαίτερες δικάσιμοι κατά τις οποίες θα εκδικάζονται αποκλειστικά και μόνο φορολογικές υποθέσεις, ενώ ζητεί από τους εισαγγελικούς λειτουργούς λεπτομερή ενημέρωση για τις υποθέσεις φορολογικών κακουργημάτων και πλημμελημάτων που εκκρεμούν στα δικαστήρια της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...