Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Στο ΕΔΑΔ οδηγείται η υπόθεση εξαφάνισης του μικρού Άλεξ

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο προσέφυγαν τρία από τα έξι παιδιά που καταδικάστηκαν για την υπόθεση εξαφάνισης του Άλεξ Μεσχισβίλι από τη Βέροια, το 2006. Τα τρία Ελληνόπουλα, μετά την αμετάκλητη καταδίκη τους από το Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, προσέφυγαν στο Ευρωδικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκαν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους τόσο στη δίκη όσο και στα επόμενα νομικά στάδια.
Σύμφωνα με τα Νέα, στην πολυσέλιδη προσφυγή τους κατά του Ελληνικού Δημοσίου καταγγέλλουν ως παραβίαση των δικαιωμάτων τους το γεγονός ότι δεν δικάστηκαν σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Μετά την καταδίκη τους οι ανήλικοι είχαν ασκήσει έφεση, η οποία απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών. Ομοίως απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο και η αίτηση αναίρεσης της απόφασης.
Και στις δύο περιπτώσεις το σκεπτικό των δικαστών ήταν πως οι αποφάσεις δικαστηρίων ανηλίκων είναι τελεσίδικες, επειδή δεν πραγματεύονται ποινές αλλά αναμορφωτικά μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι για τα δύο Ελληνόπουλα, 16 και 17 ετών σήμερα, αποφασίστηκε η φιλοξενία τους στο Ίδρυμα Αγωγής Βόλου, ενώ στους υπόλοιπους ανήλικους επιβλήθηκε κοινωφελής εργασία σε ιδρύματα.
Στην προσφυγή προς το Ευρωδικαστήριο περιγράφονται επίσης μια σειρά από «νομικά ατοπήματα», τα οποία, σύμφωνα με την πλευρά των Ελληνόπουλων, σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης στη Θεσσαλονίκη.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι εξετάστηκαν ως μάρτυρες αστυνομικοί κι ένας δικηγόρος που χειρίστηκαν προανακριτικά την υπόθεση, ενώ για την ουσία της απόφασης υποστηρίζεται ότι ουδέποτε αποδείχθηκε η ενοχή τους. Νομικοί κύκλοι αμφισβητούν την έκβαση της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ωστόσο σημειώνουν ότι εφόσον γίνει δεκτή είναι πολύ πιθανόν να επιβληθεί πρόστιμο στην Ελλάδα.

Πηγή: news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...