Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Εισαγγελία Α.Π.: «Οχι» σε κατάργηση «πυραμίδας»

«Οχι» στην κατάργηση της ιεραρχικής εξάρτησης των εισαγγελέων από τους ανωτέρους τους («ιεραρχική πυραμίδα») λέει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντιδρώντας τόσο σε αυτό όσο και σε άλλα άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του οργανισμού των δικαστηρίων.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του ανωτάτου δικαστηρίου, με εισηγητή τον αντεισαγγελέα Α.Π., Φώτη Μακρή, πραγματοποίησε παρατηρήσεις και επί άρθρων που αφορούν την εξέλιξη και επιθεώρηση των δικαστών, τη θέση σε αργία τους, την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών κ.λπ.

Οπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η κατάργηση της ιεραρχικής εξάρτησης των εισαγγελικών λειτουργών από τους ανωτέρους τους κατά βαθμό και από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως επικεφαλής όλων είναι «μη ορθή», καθώς στην ουσία καταργείται «η κοινώς παραδεδεγμένη αρχή της ιεραρχικής συγκρότησης της Εισαγγελίας».

Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως «επιεικώς απαράδεκτη» τη διαγραφή της διάταξης που αναφέρει ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι προϊστάμενος όλων των εισαγγελέων, αναφέροντας, ειδικότερα, ότι η συγκεκριμένη διάταξη «τείνει σε σαφή μείωση του θεσμού». Και προσθέτει ότι το υπάρχον πλαίσιο λειτουργεί από το 1988. Επίσης, διατυπώνονται οι εξής παρατηρήσεις:

* Δεν είναι ορθή η διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου. που πραγματοποιούν τις προαγωγές δικαστών, μπορούν να στηρίζουν την κρίση τους και στην προσωπική τους αντίληψη. Και τούτο, διότι μπορεί να οδηγήσει σε παραλείψεις ικανών δικαστών.

* Η διάταξη που προβλέπει ότι η προαγωγή των δικαστών θα γίνεται με βάση «τη σύγκριση των κρινομένων» είναι ορθή, καθώς πολλές φορές ικανότατοι δικαστές καθηλώνονται επειδή προηγούνται στην επετηρίδα άλλοι συνάδελφοι τους που καταφανώς υστερούν. Πάντως, η σύγκριση των υποψηφίων για προαγωγή πρέπει να περιορίζεται μεταξύ των τεσσάρων αρχαιοτέρων.

* Ο προσδιορισμός των ορίων ηλικίας για την είσοδο στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών πρέπει να οριστεί από 27 έως 40 ετών και όχι 45.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...