Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014

Αθανασίου: Βολές κατά Δένδια για την απόδραση Ξηρού

Ευθύνες στο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού για την άδεια  - Τι είπε ο υπουργός για το αν η Αστυνομία θα παρακολουθούσε ή όχι τον Ξηρό


Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου επέρριψε ευθύνες στο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού για την άδεια που χορήγησε στο Χριστόδουλο Ξηρό, ενώ άφησε αιχμές και κατά της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που δεν τον παρακολουθούσε το διάστημα της άδειας που είχε πάρει.


Ειδικότερα, ο κ. Αθανασίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΔΤ, στο πλαίσιο του άτυπου συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Ζάππειο Μέγαρο), παραδέχθηκε ότι «έγιναν λάθη στην υπόθεση Ξηρού», προσθέτοντας ότι «δεν θα έπρεπε να παίρνει τόσο εύκολα άδειες».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τον αν υπάρχουν ευθύνες στο συμβούλιο που έδινε τις άδειες, ο κ. Αθανασίου, απάντησε: «Το συμβούλιο έπρεπε να κρίνει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να δοθεί η άδεια. Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι έγιναν λάθη. Έγιναν λάθη και από το συμβούλιο που έδωσε την άδεια σε έναν κρατούμενο με τόσες βαριές κατηγορίες, με καταδίκες έξι φορές σε ισόβια, ενώ παράλληλα και η συμπεριφορά του δεν ήταν και η πλέον κατάλληλη στη φυλακή. Θυμίζω τα επεισόδια που έγιναν μέσα στις φυλακές αλλά και ότι εξωθούσε τους άλλους φυλακισμένους να στασιάσουν. Αλλά, βεβαίως, και η αντίληψη που είχε για τη ζωή των ανθρώπων έδειχνε ένα άτομο το οποίο στην ουσία δεν είχε μετανοήσει».

Σε παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι «δεν θα έπρεπε να παίρνει τόσο εύκολα άδειες»,  ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε: «Αυτό πιστεύω. Έγινε ένα λάθος. Βεβαίως δεν είναι ευθύνη των υπηρεσιών του υπουργείου που δίνονται άδειες. Οι άδειες χορηγούνται από μια τριμερή επιτροπή στην οποία προεδρεύει εισαγγελικός λειτουργός, το δεύτερο μέλος είναι ο διευθυντής της εκάστοτε φυλακής και το τρίτο μέλος ο προϊστάμενος των κοινωνικών υπηρεσιών. Νομίζω έγινε κακή εφαρμογή ενός κακού νόμου. Τώρα από εκεί και πέρα θα έπρεπε να παρακολουθείται ένας τέτοιος εγκληματίας όταν βγαίνει από τη φυλακή».

«Γιατί πιστεύετε ότι δεν παρακολουθούταν» ερωτούν οι δημοσιογράφοι και ο κ. Αθανασίου απαντά: «Δεν το ξέρω. Έχω την εντύπωση ότι θα παρακολουθείτο. Αλλά δεν είναι το ζήτημα αυτό. Το ζήτημα είναι ότι έχουμε μια πραγματική κατάσταση όπου δραπέτευσε και δημιουργούνται αυτά τα επεισόδια. Μάλιστα έχει το θράσος να απειλεί την κοινωνία και τον ελληνικό λαό με νέες τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτό είναι που μας κάνει να αναθεωρήσουμε το όλο νομοθετικό πλαίσιο με τις άδειες εξόδου και με τις προφυλακίσεις».

Τέλος, ο δημοσιογράφος, ρώτησε τον κ. Αθανασίου προς ποια κατεύθυνση, θα αναθεωρηθεί το νομοθετικό πλαίσιο, για να του απαντήσει ο κ. Αθανασίου: «Σαφώς προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης. Ειδικά για τέτοιους εγκληματίες και για τέτοιας βαρύτητας εγκλήματα. Δεν έχουμε καταλήξει σε οριστική απόφαση για το πώς θα είναι το νέο πλαίσιο. Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι θα είναι αυστηρότερο και θα αφορά όχι μόνο την επικινδυνότητα των δραστών αλλά και τη βαρύτητα των εγκλημάτων. θα αυστηροποιηθούν οι προϋποθέσεις επιβολής περιοριστικών  όρων  σε κάποιον ο οποίος κατηγορείται για ένα κακούργημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...