Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Το μετέωρο βήμα των νέων δικηγόρων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΙΜΟΣ ΦΑΚΑΛΗΣ/ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

 Αντιμέτωποι με ένα αβέβαιο μέλλον βρίσκονται οι νέοι δικηγόροι. Ελάχιστοι από αυτούς δείχνουν έτοιμοι να ανοίξουν δικό τους δικηγορικό γραφείο, όπως εξομολογήθηκαν στον «Α», αφού η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα γύρω τους δείχνει ασφυκτική.

Η πλειοψηφία σκέφτεται είτε να συστεγαστεί με συνομήλικους συναδέλφους για να μοιραστούν τα έξοδα του γραφείου είτε να συνεργαστεί με κάποιο μεγάλο γραφείο για να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη εμπειρία. Σχεδόν όλοι πάντως δηλώνουν ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια θα ρισκάρουν και θα δουλέψουν σκληρά και, αν «δεν τους βγει», θα στραφούν σε άλλους δρόμους της νομικής επιστήμης.

Αποφασισμένη να επιπλεύσει στα βαθιά νερά της μάχιμης δικηγορίας εμφανίζεται στον «Α» η 25χρονη Ευαγγελία Ρογκότη-Καϊναμίση, η οποία αναδείχτηκε πρώτη στις εξετάσεις νέων δικηγόρων για την εγγραφή τους στο σύλλογο Θεσσαλονίκης. Συνολικά συμμετείχαν διακόσιοι νέοι δικηγόροι με την κ. Ρογκότη-Καϊναμίση να συγκεντρώνει 9,95 πόντους (με άριστα το δέκα), βαθμολογία πολύ μεγαλύτερη απ’ όλους τους προηγούμενους αντίστοιχους διαγωνισμούς.


Οπως είπε στον «Α», όλο το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τις εξετάσεις έκανε ουσιαστική άσκηση. Πήγαινε καθημερινά σε δικηγορικό γραφείο, έγραφε δικόγραφα και παρακολουθούσε ακροατήρια, γεγονός που τη βοήθησε να προετοιμαστεί κατάλληλα για τις εξετάσεις. «Δε γράφτηκα τυπικά σε ένα δικηγόρο για να μου κολλήσει τις 30 παραστάσεις που χρειάζονται. Από το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα έγραφα και διάβαζα κώδικες. Αρκετοί συνάδελφοί μου γράφονται εικονικά και δεν πατάνε ποτέ ενώ άλλοι στέκονται άτυχοι και αντί για πρακτική εκτελούν χρέη γραμματέως στα γραφεία που πηγαίνουν», πρόσθεσε.

Αν και η υπερπληθώρα δικηγόρων τη φοβίζει, η Ευαγγελία Ρογκότη-Καϊναμίση δηλώνει ότι θέλει να ρισκάρει, να καθιερωθεί στο χώρο αλλά και να αλλάξει την εικόνα του δικηγόρου που έχει η κοινωνία σήμερα. Ηδη, η νεαρή δικηγόρος έχει σχεδιάσει τα επόμενα επαγγελματικά της βήματα, με αιχμή του δόρατος τις αστικές και εμπορικές υποθέσεις. «Ενας νέος δικηγόρος είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανοίξει γραφείο μόνος του. Τα έξοδα είναι δυσβάσταχτα, ενώ το πρώτο διάστημα χρειάζεται να αποκτήσει και λίγο μεγαλύτερη εμπειρία», προσθέτει.

«Τώρα ξεκινούν τα βάσανα», τονίζει από την πλευρά του ο νέος δικηγόρος Γιώργος Τσιριανίδης, ο οποίος μιλά τέσσερις γλώσσες και πρόσφατα ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στον τομέα του δημοσίου δικαίου. «Σ' αυτήν τη φάση αποτελεί μακρινό όνειρο να κάνω δικό μου γραφείο. Βραχυπρόθεσμα θα ψάξω για κάποια συνεργασία με ένα μεγάλο γραφείο της πόλης. Αν δεν έχεις το υπόβαθρο, είναι δύσκολο να μείνει κάποιος στη δικηγορία. Ολα απαιτούν ένα κόστος. Οταν μάλιστα οι αμοιβές είναι πολύ χαμηλές τότε τα πράγματα γίνονται ασφυκτικά και δημιουργείται πρόβλημα. Ολα αυτά με κάνουν να δω και άλλες διεξόδους όπως την ακαδημαϊκή καριέρα, την αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και τους υπόλοιπους κλάδους της νομικής επιστήμης».

Βλέποντας και κάνοντας θα κινηθεί και η 25χρονη νέα δικηγόρος Μαρία Σαρηγιαννίδου η οποία επέστρεψε πριν από λίγους μήνες από το Μόναχο όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Ευρωπαϊκό και Οικονομικό Δίκαιο. «Οσο γιγαντώνεται η κρίση άλλο τόσο γιγαντώνεται και ο φόβος για το επαγγελματικό μας μέλλον. Θέλω να ρισκάρω όμως γιατί μου αρέσει πολύ η μάχιμη δικηγορία και ιδιαίτερα ο τομέας του εμπορικού δικαίου. Θα το παλέψω 3-4 χρόνια σε συνεργασία με κάποιον ακόμη δικηγόρο και, αν δω ότι ''δε βγαίνει'', θα εξετάσω άλλες λύσεις όπως αυτή του δικαστικού σώματος και του συμβολαιογράφου». Το επόμενο μάλιστα διάστημα ετοιμάζεται να παρακολουθήσει ένα διατμηματικό μεταπτυχιακό στη Βιοηθική και τις νέες τεχνολογίες.

«Κάθε χρονιά οι νέοι δικηγόροι είναι και καλύτερα καταρτισμένοι. Οι περισσότεροι έχουν παρακολουθήσει μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών, διαθέτουν επαρκέστατες γνώσεις και υπερτερούν σε σχέση με μας τους παλιούς συναδέλφους», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Βαλεργάκης. «Αν και η συγκυρία είναι χειρότερη από κάθε άλλη φορά είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...