Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ο εξάδελφος καίει Άκη και Σμπώκο τον οποίο κατονομάζει ως...ταμία του

Τη …χαριστική βολή στον εξάδελφο του, Άκη Τσοχατζόπουλου, δίνει ο Νίκος Ζήγρας με συμπληρωματική του απολογία στον ανακριτή, Γαβριήλ Μαλλή, που ερευνά την υπόθεση της διακίνησης μαύρου χρήματος, που σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη αποτελεί μίζα που δόθηκε για να υπογραφούν δυο συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην υπουργού στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στην απολογία του ο Ν. Ζήγρας επαναλαμβάνει ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος βρίσκονταν πίσω από το δίκτυο των off-shore εταιρειών που διακινούσαν μαύρο χρήμα, ενώ βάζει και πάλι στο «κάδρο» τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο, τον οποίο αυτή τη φορά αναγάγει σε διαχειριστή των χρημάτων του Άκη Τσοχατζόπουλου. Οι αναφορές αυτές του Ν. Ζήγρα επιβαρύνουν και άλλο τη θέση του Γ. Σμπώκου ο οποίος καλείται να απολογηθεί στον ανακριτή την ερχόμενη Παρασκευή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο εξάδελφος του Α. Τσοχατζόπουλου κατονομάζει, εκ νέου, τους Βλάσση Καμπούρογλου, Ντίνο Μιχαηλίδη και Al Sayad Fouand, ως τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην ομάδα διακίνησης του μαύρου χρήματος , ενώ υποστηρίζει ότι η μεταβίβαση ακινήτου επί της οδού Κεφαλληνίας από τον πρώην βουλευτή Φώτη Αρβανίτη στην κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετή Τσοχατζοπούλου, ήταν εικονική.

Τον πρώην υπουργό – που αρνήθηκε να απολογηθεί συμπληρωματικά υποστηρίζοντας ότι η όλη προδικασία είναι άκυρη και επιφυλάχθηκε να μιλήσει στο φυσικό του δικαστή- «καρφώνουν» με τις συμπληρωματικές απολογίες τους, το Σαββατοκύριακο η λογίστριά του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου αλλά και ο επιχειρηματίας από την Κατερίνη, Γιώργος Σαχπατζίδης.

Κατά του εξαδέλφου του πρώην υπουργού καταφέρεται ο Αστέριος Σαχπατζίδης, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι ο Ν. Ζήγρας ήταν το ….δεξί χέρι του Άκη Τσοχατζόπουλου. Δικαιολογημένη από τα νόμιμα εισοδήματά της χαρακτηρίζει η Αρετή Τσοχατζοπούλου την αγορά του ακινήτου επί της οδού Κεφαλληνίας.

Ν. Ζήγρας: «Ο Άκης μου έλεγε: Περιμένω ο Σμπώκος να μου φέρει λεφτά»

«Κατ’ επανάληψη ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος μου είχε πει ότι: «περιμένω ο Σμπώκος να μου φέρει λεφτά» λέει στην απολογία του ο Ν. Ζήγρας επαναλαμβάνοντας τα όσα ιδιαίτερα επιβαρυντικά είχε αναφέρει στην αρχική του απολογία για τους Ιωάννη Σμπώκο, Βλάση Καμπούρογλου, Ντίνο Μιχαηλίδη και τον Al Sayad Fouand. Καταθέτει στον ανακριτή: «Γνωρίζω από τον ίδιο τον Τσοχατζόπουλο ότι η βασική ομάδα διακίνησης της άνομης περιουσίας ήταν ο Τσοχατζόπουλος, ο Ιωάννης Σμπώκος, ο Βλάσσης Καμπούρογλου, ο Ντίνος Μιχαηλίδης και ο Άραβας Al Sayad Fouand. Τα μαύρα χρήματα κατέληγαν όλα στον Τσοχατζόπουλο και στον Σμπώκο. Ο Τσοχατζόπουλος πάντα μου έλεγε «τα πολλά λεφτά μου τα έχει ο Σμπώκος». Σας επαναλαμβάνω ότι έχω ακούσει από τον Τσοχατζόπουλο να λέει ότι τα περισσότερα από τα χρήματά του τα διαχειρίζονταν ο Σμπώκος μέσω της χρηματιστηριακής εταιρείας του πεθερού του και από εκεί διακινούνταν σε διάφορες επιχειρήσεις μέσω Ελβετικών τραπεζών».

Ο Ν. Ζήγρας αναφέρει πως πίσω από το δίκτυο των off – shore εταιρειών βρίσκονταν ο πρώην υπουργός ενώ αρνείται ότι υπάρχουν δικά του εμβάσματα σε λογαριασμό της Βίκυς Σταμάτη, στην ελβετική τράπεζα, UBS. «Ο λογαριασμός αυτός δεν είναι δικός μου… Ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος χρησιμοποιώντας το διαβατήριο μου που του το είχα δώσει εγώ δηλώνοντας δήθεν απώλεια και εκμεταλλευόμενος και την ομοιότητά μας άνοιξε το λογαριασμό. Από εκεί και πέρα με δικό του γνωστό υπάλληλο, διαχωριστή της τράπεζας έκανε τις όποιες συναλλαγές ο ίδιος», υποστηρίζει.

Για το ακίνητο επί της οδού Κεφαλληνίας 38 το οποίο ανήκει στην Αρετή Τσοχατζόπουλου, ο Ν. Ζήγρας αναφέρει πως αγοράστηκε εξαρχής από τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Φώτη Αρβανίτη, «δήθεν στο όνομά του, αλλά στην πραγματικότητα για λογαριασμό της Α. Τσοχατζοπούλου». Όπως λέει ο Α.Τσοχατζόπουλος του έδωσε εντολή από τον λογαριασμό του στην Gredit Lyonne να εμβάσει ποσό 130.000 ευρώ σε λογαριασμό του Κ. Αντωνιάδη από τον οποίο στη συνέχεια αυτός έδωσε εντολή να εκδοθεί επιταγή ίση με το τίμημα του ακινήτου (123.340,80 ευρώ) σε διαταγή του Φ. Αρβανίτη. «Με την επιταγή αυτή ο Αρβανίτης πλήρωσε το τίμημα και στη συνέχεια το μεταβίβασε στην Αρετή» κατέθεσε ο Ν. Ζήγρας.

Ευφροσύνη Λαμπροπούλου: «Δεν ήξερα ότι ο Άκης είχε αποκτήσει περιουσία παράνομα»

Και η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, όμως, λογίστρια του Α. Τσοχατζόπουλου «καρφώνει» τον πρώην υπουργό. Όπως λέει είχε καταλάβει ότι η off-shore Torcaso και Bluebell «ήταν του Τσοχατζόπουλου χωρίς ο υπουργός να το έχει παραδεχθεί μπροστά μου και χωρίς εγώ να τολμήσω να επεκταθώ σε λεπτομέρειες». Παραδέχεται ότι γνώριζε πως πίσω από την Nobilis ήταν ο πρώην υπουργός, ενώ σημειώνει πως ο Α. Τσοχατζόπουλος της έστελνε την αλληλογραφία της εν λόγω εταιρείας «για να την στέλνω εγώ ως δήθεν εκπρόσωπος της Nobilis για να μην φανερωθεί». Απαντώντας σε ερώτηση του ανακριτή, η ίδια υποστηρίζει πως δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι την περιουσία που είχε αποκτήσει ο Α. Τσοχατζόπουλος την είχε αποκτήσει παράνομα. «…Ο Ζήγρας το 2004, ο οποίος μου έφερε και τα έγγραφα της εταιρείας Nobilis με πληροφόρησε ότι την εταιρεία αυτή την είχε φτιάξει ο «κοντός» και όταν τον ρώτησα ποιος είναι ο «κοντός» μου είπε ο Σμπώκος» είπε η Ε. Λαμπροπούλου.

Γ. Σαχπατζίδης: Τα εμβάσματα ήταν για επενδύσεις

Ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας από τον Κατερίνη, Γιώργος Σαχπατζίδης, ρωτήθηκε από τον ανακριτή για την εταιρεία του SDG με έδρα την Αόστα της Ιταλίας, στην οποία καταλήγουν εμβάσματα περίπου 9.000.000 δολαρίων από λογαριασμό του Βλάση Καμπούρογλου τη διετία 1999 – 2001. Τα χρήματα αυτά, που σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη προέρχονται από μίζες για τα εξοπλιστικά, πρώτα διοχετεύτηκαν σε εννέα άλλες εταιρείες και στη συνέχεια κατέληξαν στη SDG.

Ο κατηγορούμενος απαντά ότι δεν γνωρίζει τις εταιρείες που έστειλαν τα εμβάσματα ούτε τους ιδιοκτήτες τους και επισημαίνει πως τα χρήματα αυτά προορίζονταν για επενδύσεις από πρόσωπα που του είχε υποδείξει ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Την εταιρεία SDG αν θυμάμαι καλά, την ίδρυσα το 2006 με σκοπό το Real Estate την επένδυση στο χώρο της ενέργειας και την πιθανή αγορά μιας μικρής ιταλικής τράπεζας. Το 2007 συζήτησα με τον Τσοχατζόπουλο ότι γενικά ψάχνω να βρω επενδυτές για να συμμετάσχουν δια της SDG σε επενδύσεις στην Ιταλία στον ενεργειακό τομέα. Μετά από λίγο καιρό ο Τσοχατζόπουλος απευθύνθηκε σε μένα και μου είπε ότι γνωρίζει επενδυτές, τους οποίους δεν μου κατονόμασε, οι οποίοι θα έρχονταν σε επαφή μαζί μου. … ….Τελικά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες της Ιταλίας που αργούσαν να εκδώσουν τις σχετικές άδεις με ανάγκασαν να στρέψω το ενδιαφέρον μου σε άλλες επενδύσεις γιατί θα πλησίαζε ο καιρός και δεν θα μπορούσα να επιστρέψω τα χρήματα. Τα εμβάσματα αυτά θα έπρεπε να τα επιστρέψω δυνάμει συμφωνιών των οποίων ο χρόνος έληγε το καλοκαίρι του 2012 και τις οποίες επιφυλάσσομαι να σας προσκομίσω. Έτσι, αφού δεν έκανα την επένδυση στην Ιταλία αγόρασα ένα σκάφος αξίας 3.800.000 ευρώ και μετέφερα και άλλα 3.350.000 ευρώ στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Το πλοίο το μεταπώλησα δυστυχώς με ζημία λόγω της κρίσης που υπήρχε στην αγορά …».

Ο ανακριτής ρωτάει τον Γ. Σαχπατζίδη για το έγγραφο που βρέθηκε στο σπίτι του με το οποίο ενημερώνει τον Α. Τσοχατζόπουλο για τον έλεγχο των φορολογικών αρχών της Ιταλίας στην SDG και του ζητεί να του δώσει περίπου 1.500.000 ευρώ για να μην υπάρξει κατηγορία για ξέπλυμα και να πληρωθούν τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί. «Το έγγραφο το απευθύνω στον Τσοχατζόπουλο για να συνεννοηθεί με το Fund που αυτός γνώριζε και να δώσει λύση στο θέμα….».

Α. Οικονομίδης: Δεν ήξερα ότι τα ακίνητα άνηκαν στον Τσοχατζόπουλο

Ο Αστέριος Οικονομίδης, ιδιοκτήτης της Arcon, που έκανε τα έργα επί των ακινήτων της στην Κομνά Τράκα και την Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αρνείται οποιαδήποτε φιλική σχέση του με τον Άκη Τσοχατζόπουλο και βάλλει κατά του Ν. Ζήγρα. «Δεν ήξερα ότι τα ακίνητα στην Κομνά Τράκα και στη Δ. Αρεοπαγίτου άνηκαν στον Τσοχατζόπουλο, ο Ζήγρας μας έλεγε ότι άνηκαν σε ξένους επενδυτές (η Κομνά Τράκα) ή Έλληνα του εξωτερικού (η Δ. Αρεοπαγίτου). Ποτέ δεν ήξερα δεν γνώριζα και ούτε μου πέρασε από το μυαλό ότι συμμετέχω σε εγκληματική οργάνωση ούτε ήξερα τους συγκατηγορούμενούς μου, πλην το Ζήγρα, το Τσοχατζόπουλο και την Αρετή Τσοχατζοπούλου. Ουδέποτε συμμετείχα στην σύσταση, στην εκπροσώπηση των εξωχώριων εταιρειών του Α. Τσοχατζόπουλου. Όσον αφορά το θέμα της κουμπαριάς με τη πρώην συζύγου μου με τον Ζήγρα δεν ανέφερα κάτι στην προδικασία γιατί το θεωρούσα επουσιώδες και ίσχυε απαίτηση του Ζήγρα να μην το αναφέρω στην υπόθεση. Η αλήθεια είναι ότι ήταν μια απόφαση της πρώην συζύγου μου με την οποία μάλιστα εγώ διαφωνούσα».

Αρετή Τσοχατζοπούλου: Απέκτησα το ακίνητο στην Κεφαλληνίας από τα νόμιμα εισοδήματά μου

Η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου στο απολογητικό της υπόμνημα προς τον ανακριτή αναφέρει πως το ακίνητο επί της οδού Κεφαλληνίας το απέκτησε από τα νόμιμα εισοδήματά της, μεταξύ αυτών και από τα χρήματα που αποκόμισε από την πώληση οικοπέδου, στην Καλλιθέα, το 2005 έναντι 2.141.509.25 ευρώ.

Μάλιστα, βάλλει κατά του ΣΔΟΕ σε σχέση με το πόρισμα που συνέταξε. Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει το ΣΔΟΕ «εμφανίζει ως δηλωθέντα εισοδήματα για το 2005 ποσό 41.261 ευρώ και ….ξεχνάει (!) να συνυπολογίσει το αμελητέο ποσό των 2.141.509,25 ευρώ (!!!), το οποίο εισέπραξα από την πώληση του ακινήτου μου στην Καλλιθέα και το οποίο νομίμως δήλωσα στη φορολογική μου δήλωση», υποστηρίζει.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...