Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Κακουργηματική ποινική δίωξη στον Θωμά Λιακουνάκο κι άλλα 18 άτομα

Κακουργηματική ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος του Δημοσίου, ηθική αυτουργία σε αυτή και άμεση συνέργεια, ασκήθηκε από την επίκουρη εισαγγελέα Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου, σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου κι άλλων 18 προσώπων.

Η δίωξη ασκήθηκε για εμπλοκή σε υπόθεση προμήθειας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας το 2001, που καταγράφεται ως ζημιογόνα σε ποσό άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ. Η σύμβαση που ελέγχθηκε από τη δικαιοσύνη αφορούσε προμήθεια από την γνωστή εταιρεία SONAK 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης, στο πλαίσιο εξοπλισμών για το «πρόγραμμα ηλεκτρονικού πολέμου», που αποσκοπούσε στη δυνατότητα πρόκλησης σαμποτάζ ή παρεμβολών στις επικοινωνίες εχθρικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συνολική αξία της σύμβασης ήταν 72 εκατομμύρια ευρώ χωρίς ΦΠΑ και για την υλοποίησή της φέρεται να καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Η συγκεκριμένη καταβολή φέρεται να προκάλεσε πολλά ερωτηματικά στις εισαγγελικές αρχές και πλέον ελέγχεται ποινικά η σκοπιμότητα της, καθώς σε αντίστοιχες περιπτώσεις τίθεται δέσμευση, ώστε η προκαταβολή να μην ξεπερνά το 40% της συνολικής αξίας του έργου.

Τελικώς, η επίμαχη σύμβαση, σύμφωνα με τη δικογραφία, δεν υλοποιήθηκε και μάλιστα φέρεται να παραμένει σε ισχύ.

Το 2007 η υπόθεση της συγκεκριμένης προμήθειας οδηγήθηκε σε διαιτησία, η οποία κατέληξε σε δικαίωση της εταιρείας και καταλογισμό προστίμου 3 εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, στο οποίο αναγνωρίστηκε πλήρης υπαιτιότητα για την μη εκτέλεση της σύμβασης. Μάλιστα, βάση της διαιτητικής απόφασης, η εταιρία είχε λάβει πίσω τις εγγυητικές που είχε εκδώσει και είχε κρατήσει την προκαταβολή. Η εν λόγω εξέλιξη, κατά τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, είναι απόρροια ενεργειών και αποφάσεων του τότε Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αμυνας που εγκλώβισαν το Δημόσιο.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι δύο πρώην γενικοί γραμματείς του ΥΕΘΑ, ένας πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο επιχειρηματίας - ιδιοκτήτης της εταιρείας, που θα προμήθευε τα συγκεκριμένα υλικά Θωμάς Λιακουνάκος και ο διευθύνων σύμβουλος, καθώς και 14 στρατιωτικοί - μέλη των επιτροπών, που αξιολόγησαν τα δεδομένα και εισηγήθηκαν τις συγκεκριμένες επιλογές για την επίδικη προμήθεια.

Σημειώνεται ότι και να προκύψουν πολιτικές ευθύνες από το 2001 που υπογράφηκε η σύμβαση -θητεία Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ - μέχρι το 2009 που εξελίχθηκε η υπόθεση, έχουν ήδη, παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Τα 19 εμπλεκόμενα πρόσωπα έχουν κληθεί ενώπιον της εισαγγελέως, με την ιδιότητα του υπόπτου για την διάπραξη αδικημάτων και σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

Η δικογραφία για την υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή διαφθοράς, ο οποίος και θα καλέσει σε απολογίες τους κατηγορούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...