Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

22 Μαΐου: Δίκη ΕΠΣΕ – ΚΙΣ για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση Κώστα Πλεύρη


Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) γνωστοποιεί πως στις 22 Μαΐου 2013 ενώπιον του ΣΤ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών είναι προγραμματισμένη η δίκη των στελεχών του ΕΠΣΕ Andrea Gilbert και Παναγιώτη Δημητρά και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) Βενιαμίν Αλμπάλα, Λέοντα Γαβριηλίδη, Μωϋσή Κωνσταντίνη και Αβράαμ Ρεϊτάν για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία μάρτυρα και συκοφαντική δυσφήμηση του Κώστα Πλεύρη μετά από έγκληση του τελευταίου. Ψευδή και συκοφαντικά κατά το κατηγορητήριο είναι όλα όσα περιέχονται στις καταθέσεις ή δηλώσεις παράστασης πολιτικής αγωγής των κατηγορουμένων (τα οποία είχαν οδηγήσει στην πρωτόδικη καταδίκη του Κωνσταντίνου Πλεύρη για αντισημιτισμό στις 13 Δεκεμβρίου 2007 που ανατράπηκε με «επονείδιστη» -κατά τον Καθηγητή Μιχάλη Σταθόπουλο- απαλλακτική εφετειακή απόφαση στις 27 Μαρτίου 2009 που επικύρωσε η πλειοψηφία του Αρείου Πάγου στις 15 Απριλίου 2010). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι θεωρούνται ψευδή και συκοφαντικά ότι ο συγγραφέας εκδήλωνε στο βιβλίο του την επιθυμία του να μην υπάρχουν Εβραίοι στην Ευρώπη ή για την ολική εξαφάνισή τους, ότι έβριζε και προσέβαλε το σύνολο των Εβραίων, ότι εξέφραζε αντισημιτικές απόψεις στα κείμενά του, ότι προέτρεπε σε πράξεις βίας κατά των Εβραίων, ενώ αληθές θεωρείται πως στρεφόταν κατά των Εβραιοσιωνιστών και δεν προέτρεπε σε πράξεις βίας.

Μάρτυρες κατηγορίας κατά των ΕΠΣΕ – ΚΙΣ είναι ο Κώστας Πλεύρης, ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς και οι ακροδεξιοί εκδότες Ιωάννης Σχοινάς και Χρήστος Κοσσιώρης. Στις 14 Δεκεμβρίου 2012 οι μάρτυρες αυτοί απουσίαζαν. Κατόπιν αυτού, το δικαστήριο αναγκάστηκε να αναβάλει την εκδίκαση για τις 22 Μαΐου 2013 και καταδίκασε για λιπομαρτυρία τους αδικαιολόγητα απόντες Άδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Σχοινά και Χρήστο Κοσσιώρη και διέταξε τη βίαιη προσαγωγή τους κατά την επόμενη δικάσιμη. Υπενθυμίζεται πως κατά την κατάθεσή του στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης, στις 21 Ιουνίου 2007, ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει ενόρκως πως θεωρεί το περιεχόμενο των μηνύσεων των κατηγορούμενων σε βάρος του Κώστα Πλέυρη «άκρως ψευδές και συκοφαντικό για το πρόσωπο του μηνυτή [Κώστα Πλεύρη που] θίγει την τιμή και την υπόληψή του».

Τέλος, το ΕΠΣΕ επισημαίνει την πλήρη σιωπή όλων των κομμάτων, σχεδόν όλων των ΜΜΕ, καθώς και των άλλων ελληνικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για τη δίκη αυτή. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η σιωπή όλων εκείνων που με σειρά άρθρων και ανακοινώσεων καταδίκαζαν την παραπομπή του Κώστα Πλεύρη σε δίκη γιατί κατά την άποψή τους παραβίαζε την ελευθερία της έκφρασης του τότε κατηγορούμενου. Προφανώς η παραπομπή σε δίκη των μηνυτών του Κώστα Πλεύρη δεν παραβιάζει κανένα δικαίωμα (ελευθερίας έκφρασης ή άλλο) των κατηγορουμένων εκπροσώπων του ΕΠΣΕ και του ΚΙΣ. Τα άτομα και οι φορείς αυτοί εμφανίζονται έτσι ως υπερασπιστές της ελευθερίας της έκφρασης μόνο του ρατσιστικού λόγου και όχι του αντιρατσιστικού λόγου και της αντιρατσιστικής δράσης.

Αντίθετα, την τελική αθώωση του Κώστα Πλεύρη καταδίκασαν άμεσα ή έμμεσα το 2013 ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Νιλς Μούιζνιεκς και το 2009 η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων στον ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ανησυχία για τη δίκη των στελεχών ΕΠΣΕ και ΚΙΣ έχουν εκδώσει Παγκόσμια Οργάνωση κατά των Βασανιστηρίων και Διεθνής Αμνηστία: «η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι κατηγορίες όπως αυτές έχουν αποτρεπτική επίδραση στην ελευθερία έκφρασης και στη δυνατότητα των υπερασπιστών ανθρώπινων δικαιωμάτων να επιτελέσουν το έργο τους».[1]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...