Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Εκδίδεται στη Ρωσία Τσετσένος κρατούμενος στις φυλακές Κομοτηνής


Στην Ρωσία εκδίδεται με απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου Τσετσένος που κρατείται στις φυλακές Κομοτηνής. Πρόκειται για τον Χαμουτάεβ Ασλάν Λεμάεβιτς, τον οποίο οι ρωσικές αρχές εκζητούν για τρομοκρατία. Σε βάρος του Τσετσένου κρατούμενου έχει εκδοθεί από το δικαστήριο Λεφόρτοβσκι της Μόσχας ένταλμα προσωρινής κράτησης ενώ διώκεται και ποινικά. 

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου ο Χαμουτάεβ Ασλάν Λεμάεβιτς με δική του πρωτοβουλία έγινε μέλος της παράνομης ένοπλης οργάνωσης ΠΕΟ, η οποία ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2007 από τον Ομάροβ Ντόκα Χαμάτοβιτς.

Τρία χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2010 διορίστηκε «αμίρ» της ομάδας η οποία πραγματοποιούσε τρομοκρατικές επιχειρήσεις κοντά στο χωριό Άλι – Γιούρτ της Ναζράνοβσκι της Ινγκουσετίας και στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Ντάττιχ της Σούνζενσκι.

Ο εκζητούμενος, σύμφωνα με την απόφαση ήταν επικεφαλής ένοπλης ομάδας 17 ατόμων και χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Αμπντουλλά», ενώ ηγείτο σε όλες τις μεγάλες τρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον των Ομοσπονδιακών δυνάμεων της Ινγκουσετίας. Επίσης, έβρισκε τα όπλα και τα μέσα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις και διάλεγε τους εκτελεστές του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει φέρεται να διέπραξε το αδίκημα της ίδρυσης ένοπλης οργάνωσης, της παράνομης απόκτησης, φύλαξης και κατοχής όπλων και πυρομαχικών. Τα αδικήματα αυτά, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προβλέπουν ποινές κάθειρξης επτά, πέντε και οκτώ ετών, αντίστοιχα.

Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι για τις πράξεις που εκζητείται ο Χαμουτάεβ Ασλάν Λεμάεβιτς είναι επιτρεπτή η έκδοσή του σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση εκδόσεως (Ν. 4165/1961), τη διημερή Σύμβαση Δικαστικής Αρωγής Ελλάδος και της άλλοτε Ενώσεως Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (άρθρο 437).

Από την πλευρά του πάντως, ο εκζητούμενος υποστηρίζει ότι η δίωξη του είναι προσχηματική και στην πραγματικότητα διώκεται για τα πολιτικά του φρονήματα και κυρίως λόγω της καταγωγής του (Τσετσένος) και ότι θα υποστεί βασανισμούς εξαιτίας ακριβώς αυτών των πεποιθήσεών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...