Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Κόντρα εισαγγελέων-Ρουπακιώτη με αφορμή τις δηλώσεις του για «ακτιβιστικές συμπεριφορές»

Αντιπαράθεση μεταξύ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη προκλήθηκε λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του τελευταίου περί ακτιβιστικών συμπεριφορών στο δικαστικό σώμα.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος «εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη δήλωση στην οποία προέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου του για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών του σωφρονιστικού συστήματος, σύμφωνα με την οποία -αναφερόμενος σε «θεσμική επιλογή αθρόων προφυλακίσεων που κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση»- «οι δικαστές και οι εισαγγελείς πρέπει να επιτελούν το καθήκον τους σε κάθε εποχή με την ίδια αυστηρότητα και επιείκεια, το δε υπουργείο Δικαιοσύνης δηλώνει ότι δεν αποδέχεται ακτιβιστικές συμπεριφορές στο δικαστικό σώμα» ».

Η Ένωση σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι «δηλώσεις αυτού του περιεχομένου, προερχόμενες μάλιστα από τον υπουργό Δικαιοσύνης, δημιουργούν πλάνη στους πολίτες, σχετικά με τα κριτήρια απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης και τον τρόπο άσκησης του δικαιοδοτικού έργου των δικαστικών λειτουργών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις τους είναι συχνά προϊόν αυθαιρεσίας και επιλογών άσχετων με το νόμο και το Σύνταγμα και, πάντως, ευκαιριακών».

Θα πρέπει να επισημανθεί, συνεχίσει η ανακοίνωση της ΕΔΕ ότι «η Δικαιοσύνη απονέμεται αποκλειστικά εντός των αυστηρών πλαισίων που θέτει το Σύνταγμα και ο νόμος, οι όποιες δε μεμονωμένες παρεκβάσεις, έχουν διαχρονικά ελεγχθεί από τα αρμόδια δικαστικά όργανα. Επομένως, «ο ακτιβισμός» είναι ατυχής έκφραση που δεν αποδίδει το δικαστικό φρόνημα, ούτε οποιαδήποτε σχέση έχει με την άσκηση του δικαιοδοτικού έργου δικαστών και εισαγγελέων, περιλαμβανομένης της επιβολής μέτρων δικονομικού καταναγκασμού ή στερητικών της ελευθερίας ποινών».

Ακόμη, η Ένωση αναφέρει ότι «δηλώσεις και παρεμβάσεις με το πιο πάνω περιεχόμενο, αντιθέτως, δεν συμβάλλουν στη διατήρηση του κλίματος νηφαλιότητας, εντός του οποίου οι δικαστικοί λειτουργοί καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους, ήδη δε υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες».

Και καταλήγει η Ένωση: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποφεύγει στο μέλλον δηλώσεις, που δεν εξυπηρετούν τη διαμόρφωση εκ μέρους των πολιτών αντικειμενικής άποψης για τα της απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης, δημιουργούν σύγχυση, κλονίζουν την εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη ως θεσμικού πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος και διαταράσσουν αδικαιολόγητα τις επιθυμητές σχέσεις σύμπνοιας και καλής πίστης μεταξύ των δικαστικών λειτουργών και του αρμόδιου για θέματα Δικαιοσύνης υπουργείου».

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του «εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την απρόσμενη ανακοίνωσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, από την οποία προκύπτει, ότι, είτε δεν γνώριζε, είτε αγνόησε την πληρότητα των δηλώσεων του κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Έτσι, και μόνο από το δημοσίευμα της εφημερίδας που η ίδια η Ένωση επικαλείται προκύπτει αδιαμφισβήτητα ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε επί λέξει:

«Οι δικαστές και οι εισαγγελείς πρέπει να επιτελούν το καθήκον τους σε κάθε εποχή, με την ίδια αυστηρότητα και επιείκεια. Τα πτώματα δεν είναι πολύ δύσκολο να τα τιμωρήσεις. Πιστεύω ότι οι Έλληνες δικαστές δεν επιλέγουν πτώματα αλλά εγκληματίες με υπόσταση, ώστε ο δικαιοδοτικός τους λόγος να είναι αξιόπιστος. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τις ακτιβιστικές συμπεριφορές στο δικαστικό σώμα και πιστεύει ότι και αυτό τις αποφεύγει».

Κατά συνέπεια προκαλεί εντύπωση το γεγονός, ότι αποκόπηκε μέρος των δηλώσεων του υπουργού για λόγους που ο ίδιος αδυνατεί να αντιληφθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...