Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

Υπ. Δικαιοσύνης: Δεν αλλάζει η διαδικασία αναγνώρισης τέκνου εκτός γάμου


Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προτίθεται να αναθεωρήσει την ισχύουσα διαδικασία αναγνώρισης τέκνου γεννημένου χωρίς γάμο.

Δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης η κατάθεση νομοθετικής διάταξης που να αφορά στην υιοθέτηση πρότασης για την αναγνώριση τέκνου γεννημένου χωρίς γάμο με απλή δήλωση στο ληξιαρχείο, όπως προκύπτει από έγγραφο του αρμοδίου υπουργού Αντώνη Ρουπακιώτη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Ερώτηση σχετική με το θέμα είχαν απευθύνει στην κυβέρνηση οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Ρεπούση, Κατερίνα Μάρκου, Μαρία Γιαννακάκη, Νίκος Τσούκαλης και ο ανεξάρτητος, σήμερα, Πάρις Μουτσινάς. Οι βουλευτές έχουν επισημάνει ότι, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, η εκούσια αναγνώριση παιδιού γεννημένου χωρίς γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης των γονέων του γίνεται ενώπιον συμβολαιογράφου.

«Η παραπάνω διαδικασία είναι δαπανηρή (το κόστος ανέρχεται στα 80 ευρώ) και χρονοβόρα» ανέφεραν οι βουλευτές, καλώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης να εξετάσει τη θεσμική κατοχύρωση της αναγνώρισης τέκνου γεννημένου χωρίς γάμο με απλή αυτοπρόσωπη δήλωση του πατέρα στο ληξιαρχείο, με την παρουσία και συναίνεση της μητέρας, όπως έχει προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...